Leuke dingen voor de fietser

 

“Leuker kunnen wij het wél maken”.

 

Samen met de Fietsersbond streef ik naar goede fietsvoorzieningen. Wij zijn gelukkig niet de Belastingdienst, dus als een soort terugblik aan het einde van het jaar kan ik in deze sombere dagen wel een paar leuke dingen voor de fietser melden. Sommige daarvan zijn een gevolg van onze gezamenlijke inspanningen in de afgelopen jaren.

 

1. Voor de recreatieve fietser hebben we in samenspraak met de gemeente Gulpen - Wittem vele kilometers weg rood zien kleuren. Er zijn daar brede fietsstroken aangelegd en de rijstrook voor auto’s is flink versmald. Door de rode kleur van het asfalt en hier en daar een fietssymbool heeft de fietser nu een ruimere en duidelijkere plek op de weg gekregen. Automobilisten houden sindsdien meer rekening met fietsers. Kijk voor meer informatie op: www.raymondoostwegel.nl/weblog1011.htm.

De gemeente Eijsden – Margraten is al begonnen dit goede voorbeeld te volgen.

 

2. In Maastricht is er ook goed nieuws te melden: het bewaakt stallen van je fiets is in het centrum weer gratis. Er is al een tijdje tweerichtingen verkeer voor fietsers in de Brusselsestraat mogelijk en binnen afzienbare tijd ook in de Grote Gracht.

De Bilserbaan is zelf officieel Fietsstraat geworden: fietsers hebben de prioriteit en auto’s zijn er “te gast”.

Fietsers die van Limmel via de Beukenlaan naar Bunde willen fietsen hebben sinds kort een eigen fietstunnel onder de nieuwe afrit van de autoweg naar de Beatrixhaven. (Zie onderstaande foto) .

 

     

 

3. In het Heuvelland zijn voor de racefietsers de drie lussen van de Amstel Goldrace permanent aangegeven met routebordjes. De liefhebbers hoeven nu niet meer massaal op één dag hun favoriete route te rijden, maar kunnen dat het hele jaar door doen.

Na in het begin van het seizoen stilgelegen te hebben is het pontje “De Cramignon” tussen Eijsden en Lanaye eindelijk weer in de vaart gekomen. Kijk voor een artikeltje over dit bij fietsers geliefde pontje op: www.raymondoostwegel.nl/weblog04101.htm.

 

Tot slot mag ook niet onvermeld blijven dat het populaire Fietsknooppuntensysteem in Zuid-Limburg enkele jaren geleden bijna ter ziele was. Meer dan 300 bordjes waren door vandalen verdwenen of beschadigd, waardoor veel fietsers de weg kwijt raakten. Mede door inzet van ondergetekende en vele vrijwilligers is het systeem onder de bezielende leiding van Kees Verplancke, de coördinator van het “Routepunt” (een onderdeel van de Zuid-Limburgse VVV), van de ondergang gered. Uiteindelijk moesten er meer dan 550 bordjes vervangen of bijgehangen worden!

Met behulp van dit ingenieuze systeem is het volgen van een eigen fietsroute in onze omgeving een stuk eenvoudiger geworden. Kijk voor meer informatie op: www.raymondoostwegel.nl/weblog07081.htm.

 

En zoals ook uit dit laatste voorbeeld blijkt: “Leuker kunnen wij het wél maken en ook nog makkelijker”.

 

 

Raymond Oostwegel

December 2013