De Cramignon vaart weer (met fietsroutes)

 

Vrijdag 2 april was het weer zover. Toen begon het voet- en fietsveer tussen Eijsden en Lanaye (B.) al weer aan zijn zevende seizoen.

Wat eens een idee was in het afstudeerproject van Chantalle Pachen, studente aan de Hogeschool voor Toerisme, is nu een boven verwachting groot toeristisch succes. Elk jaar worden er meer wandelaars en fietsers van Nederland naar Belgi๋ overgezet en omgekeerd. Vorig jaar waren dat er 45.000 (drie keer zoveel als oorspronkelijk gedacht).

De toepasselijke naam van dit veerpontje is de “Cramignon”, dat is de traditionele reidans die tijdens de jaarlijkse Bronkfeesten door jong en oud in de straten van Eijsden gedanst wordt.

 

            

 

Deze veerboot is vanaf april tot en met oktober in de vaart en een oversteek kost € 1,00 voor volwassenen en € 0,50 voor kinderen van 6 tot 12 jaar (kinderen tot 6 jaar gratis). Ook zijn er 10-rittenkaarten te koop voor € 8,00.

De vaartijden zijn:     in april:                           van 10.00 – 18.00 uur

                                    van mei t/m oktober:    van 10.00 – 20.00 uur

(Als er weinig passagiers zijn vaart het voet- en fietsveer elk half uur).

 

Twee van mijn beschreven fietsroutes maken gebruik van dit pontje, dat zijn Route no. 23 en Route no. 42, beide vertrekkend uit de omgeving van Maastricht.

Klik hier voor de routebeschrijvingen en andere informatie.

De overtocht duurt slechts een paar minuten maar is steeds weer een leuke belevenis. Van harte aanbevolen, vooral met kinderen. Neem dan Route no. 23,

die is maar 28 km lang en vrijwel helemaal vlak (en halverwege is er een ideale pauzeplek voor een heerlijk ijsje!).

 

Raymond Oostwegel,

april 2010 (met update in april 2014)