Een echte pelgrim gaat te voet (met routes)

Eerder schreef ik in mijn serie weblogs al over pelgrimeren op de fiets ( http://www.raymondoostwegel.nl/weblog12071.htm en http://www.raymondoostwegel.nl/weblog1115.htm ), maar de echte pelgrim gaat te voet want zo ging dat al in de Middeleeuwen. En bovendien schijn je zo het best “tot jezelf te komen”.

Ik heb dat ook gedaan en wel het begindeel van de oudste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, namelijk die vanuit Le Puy-en-Velay.
Toch moet ik bekennen dat dit niet het echte pelgrimeren was met volle bepakking.
Tegenwoordig kun je ook in georganiseerde vorm wandelen met “transport bagage”. De reisorganisatie brengt dan je bagage die je onderweg niet nodig hebt steeds naar het volgende hotel.

Ik had zelf echter een sportievere en een meer flexibele oplossing gevonden met ook nog bijkomende voordelen.
De dag tevoren ging ik namelijk (tussen 17.00 en 19.00 u. als je toch niets te doen hebt) met de auto al naar de volgende overnachtingsplaats. Daar zocht ik een geschikt hotel en reserveerde dat voor de volgende avond en nacht en liet daar mijn racefiets (met helm en fietsschoenen) achter.
De dag erna liet ik bij het hotel van vertrek onze auto achter met daarin alle bagage die we onderweg niet nodig hadden.
Zo liepen we heel luxe met alleen wat extra kleding en drinken voor onderweg in een heuptas of klein rugzakje.

Als we dan halverwege de middag op de plaats van bestemming aankwamen, hadden we de zekerheid van een plek om te eten en te slapen en stond er mijn fiets klaar om weer terug te gaan naar het hotel van vertrek om daar de auto op te halen.
Vaak was die terugtocht over de verharde weg korter dan de route over voetpaden.
Die maakt namelijk vaak een omweg naar een mooi punt of een religieuze bezienswaardigheid.
Ook was het best lekker om een uurtje te fietsen na zo’n hele dag wandelen.
Kortom een ingewikkelde methode (ik legde de route 5 keer af) maar wel met het grote voordeel dat je geen zware rugzak hoeft mee te sjouwen en dat je verzekerd bent van een goede overnachtingsplek.

Toch hoef je niet zo ver te gaan om een mooie pelgrimstocht (te voet) te maken.
Ook in ons land zijn er diverse pelgrimspaden (kijk maar op: https://www.santiago.nl/wegnaarbuiten-nederland ) en ik heb er ook twee
aan toegevoegd in mijn eigen omgeving.
De ene
loopt van Rijckholt (pelgrimsplaats van St. Vincentius) naar Wittem (pelgrimsoord van St. Gerardus).
Je vindt hem hier: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6784237/wandelroute/pelgrimswandeling-van-de-h-vincentius-rijckholt-naar-de-h-gerardus-wittem
En de andere loopt ook van Rijckholt naar Houthem-St. Gerlach (pelgrimsoord van St. Gerlachus).
Je vindt die route hier: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6836462/wandelroute/pelgrimswandeling-v-d-h-vincentius-rijckholt-naar-de-h-gerlachus-houthem

En voor wie toch liever fietst is dit een heel mooie, maar ook een sportief uitdagende, tocht:
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4690245/fietsroute/bedevaart-per-fiets-naar-banneux-b

Ik wens je een mooie en “gezegende” tocht, hetzij te voet hetzij per fiets.

Raymond Oostwegel
Februari 2020