Pelgrimeren (met fietsroutes)

 

24 December vindt weer vanuit Valkenburg de traditionele kerstpelgrimstocht naar Banneux plaats (kijk voor meer informatie op: http://kerstvoettochtbanneux.nl.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de louterende werking van pelgrimeren mede veroorzaakt wordt door een lichamelijk effect. De monotone cadans van de wandelpas zou rustgevend werken en tot geestelijke ontspanning en welbevinden leiden.

Ik weet niet of dit ook voor fietsen geldt, maar ik vind zelf een mooie regelmatige pedaaltred best aangenaam.

 

Veel godsdiensten kennen het fenomeen van bedevaartstochten en ze bestaan ook al heel lang. Duizend jaar geleden bijvoorbeeld trokken al jaarlijks meer dan één miljoen mensen naar Santiago de Compostela, een onvoorstelbaar aantal voor die tijd. Ook nu is het pelgrimeren weer erg in trek, men gaat niet alleen per trein of bus naar Lourdes, Fatima of Mekka e.d., maar ook te voet, per fiets of te paard naar Santiago de Compostela, Rome of zelfs Jerusalem.

In 2003 heb ik samen met mijn vrouw de “Camino” vanaf de voet van de Pyreneeën naar Santiago de Compostela per fiets afgelegd. De jaren ervóór hadden we het gedeelte door Frankrijk vanaf Le Puy-en-Velay tot de Pyreneeën in jaarlijkse etappes grotendeels te voet afgelegd. (Klik voor een routebeschrijving hier.)

 

                       

 

Maar ook dichter bij huis kun je prachtige pelgrimstochten te voet of per fiets afleggen, bijvoorbeeld van Simpelveld naar Wittem (16 km, klik hier voor een routebeschrijving) of van Rijckholt naar Banneux (93 km, hier vindt U de route en hier de bijbehorende GPS-track).

Een bedevaartsoord heeft voor wandelaars en fietsers een belangrijk bijkomend voordeel: er is de hele week bezoek en dus is er altijd wel een horecagelegenheid voor een welverdiende (?) pauze. Vooral mijn route naar Banneux is in dit opzicht aan te bevelen. Je komt na een prachtige klim op een heel bijzondere plek terecht. Je waant je daar even weggerukt uit de moderne tijd en het leven van alledag.

Ik weet niet of je met deze tocht ook een volle aflaat kunt verdienen, maar je kunt in ieder geval op de terugweg in volle vaart afdalen langs een van de mooiste afdalingen die ik ken…….

 

 

Raymond Oostwegel, december 2007