Reizen op de fiets (vervolg)

Ik schreef er al eerder over ( http://www.raymondoostwegel.nl/weblog0712.htm ) maar nu wat uitgebreider:
Er is geen mooiere manier van reizen dan op de fiets met al je spullen bij je.

Het gaat langzamer dan met een auto waardoor je meer ziet van de omgeving en ook in de open lucht deel uitmaakt van de natuur. Je hoort en ziet niet alleen het landschap maar je ruikt het ook.
En het gaat sneller dan te voet waardoor je reist in een omgeving die vaker varieert.
Daarbij is het tegenwoordig ook heel belangrijk dat fietsen goed is voor je gezondheid, het goedkoop en milieuvriendelijk is en het dus geen bedreiging vormt voor ons klimaat zoals een vliegreis.

Als je het eens van iemand anders wil lezen (en genieten van zijn aparte taalgebruik), klik dan hier.

Het is nu weer de tijd van het jaar om vakantieplannen te maken. Als je niet naar de Fiets en Wandelbeurs wil gaan (dit jaar in het laatste weekend van februari), kun je je ook prima oriënteren op Internet. Er zijn heel mooie sites die fietsvakanties aanbieden of ondersteunen.

Voor kant en klare vakanties bijvoorbeeld de Fietsvakantiewinkel, Cycletours, ANWB of SNP.

Voor fietsreizen waarbij je ook de trein wil nemen, bijvoorbeeld om naar het vertrekpunt te komen of na afloop terug naar huis te reizen, is er de hierin gespecialiseerde Treinreiswinkel.

Een ondersteunende site die ook (vooral lange) fietsroutes aanbiedt is die van de Europafietsers. Dat is een stichting met vrijwilligers die ook allerlei fietsreisgidsen uitgeeft.

Voor de echte lange afstandfietsers is er de site van de Wereldfietser met ook een Forum waar heel gespecialiseerde informatie is te vinden, ook over allerlei technische zaken.

En er bestaan tegenwoordig ook speciale reisapps voor fietsers die niet alleen handig zijn om je reis uit te stippelen (en je desgewenst te laten navigeren), maar waarmee je ook onderweg alle soorten overnachtingsmogelijkheden kunt vinden.
De bekendste zijn RouteYou.com, Komoot en die van de Fietsvakantiewinkel: https://webshop.fietsvakantiewinkel.nl/routeapp
Op die eerste heb ik ook een eigen pagina met fiets- en wandelroutes, klik daarvoor hier.

Ook heb ik op mijn eigen website een lijst staan met tips over wat je allemaal onderweg nodig kunt hebben, onder het motto: “alles wat je thuis laat is meegenomen”. Dit is die lijst: http://www.raymondoostwegel.nl/tips.htm

Twijfel je toch nog, probeer het dan eens een paar dagen in eigen land, bijvoorbeeld langs onze rivieren: de Maasroute, de IJsselroute of de Lingeroute. Dat zijn per definitie vlakke routes en bovendien is er in ons land voldoende horeca onderweg die ook overdag open is.

Voor een goedkope en gezellige overnachting kun je ook lid worden van “Vienden op de Fiets” en dan bij andere fietsers thuis gaan slapen en ontbijten.

Kortom er zijn ongekend veel mogelijkheden om op eigen kracht (of met wat trapondersteuning) een onvergetelijke vakantie te beleven.

Raymond Oostwegel
Januari 2023