Reizen op de fiets

 

Ik vind de fiets het ideale vervoermiddel voor een trektocht.

Het schiet sneller op dan te voet, de landschappen wisselen elkaar sneller af, maar je bent toch langzamer en meer in contact met de natuur om je heen dan wanneer je reist in een auto.

Vaak is de hoeveelheid bagage een probleem, vooral als je wilt kamperen. Ga je echter van hotelletje naar hotelletje of reis je via Bed and Breakfast-adressen, dan kun je heel wat bagage thuis laten. Volg daarbij het gezegde: “alles wat je thuis laat is meegenomen”.

Zeker als je nog veel kampeerspullen moet aanschaffen is het overnachten in hotelletjes of andere logeeradressen niet veel duurder dan kamperen.

In feite heb ja als fietser niet veel kleren nodig, twee setjes fietskleren voor overdag en één set gewone kleren voor ’s avonds. Die kleren doe je steeds aan nadat je net gedoucht hebt en iedere dag op een andere plaats, dus waarom zou je wisselen?

De fietssetjes zijn onderweg gemakkelijk te wassen, in ieder hotel is er shampoo en je kunt je sportkleding snel drogen nadat je die na het wassen even in een opgerolde badhanddoek hebt droog gewrongen (door die handdoek met inhoud “op te draaien”).

In twee niet al te grote waterdichte fietstassen van een goed merk (zoals Ortlieb of Vaude) kun je al je kleren voor 2 à 3 weken gemakkelijk kwijt. Dan nog wat reservematerialen, regenkleding en de noodzakelijke kaarten en gidsen en je bent klaar voor vertrek.

Kijk voor een wat uitgebreidere bagagelijst op: www.raymondoostwegel.nl/tips.htm

Zorg dat je fiets (en jezelf) in goede conditie zijn en dan ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Trekken op de fiets is namelijk eindeloos…!

 

Voor speciaal geïnteresseerden: kijk op mijn website voor tips en routes te voet of per fiets, o.a. naar Santiago de Compostela: www.raymondoostwegel.nl

 

Veel vakantieplezier per fiets en vooral onderweg goed weer gewenst!

Raymond Oostwegel

juli 2012