Reizen op de fiets (2e vervolg)

Ik heb al vaker op deze plek geschreven over de vele voordelen en genoegens van het reizen op de fiets, zelfs kort geleden nog: http://www.raymondoostwegel.nl/weblog0123.html

Nu wil ik daar nog wat recente ervaringen aan toevoegen.

Dat reizen kan namelijk op verschillende manieren:
Het kan in de vorm van een trektocht met alle bagage steeds bij je of door iedere dag andere rondjes te fietsen vanuit een hotel of camping waar je dan langer verblijft (dan die ene nacht in het eerste geval).
Als derde mogelijkheid zijn er natuurlijk ook de geheel georganiseerde fietsreizen.

Als je een trektocht gaat maken waarbij je alle overnachtingen tevoren al hebt gereserveerd kun je nog overal in Europa zo’n tocht fietsen. Wel is het verstandig om steeds voldoende eten en drinken bij je te hebben voor een lunch onderweg.

Want ik heb in de binnenlanden van Frankrijk dit jaar ervaren dat er nog maar weinig horeca onderweg te vinden is. Deels door ontvolking van het binnenland en deels als gevolg van corona.

Maar ook als je verschillende rondjes vanuit een vaste overnachtingsplek gaat fietsen is een lunchpakket bij je hebben vaak een noodzaak. Over je overnachting heb je in dat geval geen zorgen meer. En een tweede voordeel: je hebt overdag op je tocht ook veel minder bagage bij je. Maar er is ook een klein nadeel aan het rondjes fietsen vanuit dezelfde plek: het is wat minder avontuurlijk dan een trektocht langs steeds nieuwe adressen en na hooguit een week heb je alles wel gezien in die buurt.

Toch zijn er nog streken waar overdag voldoende horeca open is, buiten Nederland zijn dat vaak de kuststreken in andere landen. Daar is onderweg nog voldoende horeca te vinden, niet alleen voor een lunch maar ook voor overnachting, zeker buiten het hoogseizoen.

Een nieuwe lange afstandsfietsroute langs de kust van Noord-Frankrijk is de “Vélomaritime”, dat is zeker een aanrader voor een mooie trektocht op de fiets, hoewel die hier en daar behoorlijk heuvelachtig is. Kijk voor meer info op: https://www.lavelomaritime.nl/

Wil je zo weinig mogelijk zorgen of problemen onderweg met horeca dan kun je het beste in Nederland blijven voor een reis op de fiets, want hier zijn voor fietsers overal voorzieningen die ook overdag open zijn.

Maar er is natuurlijk ook nog de derde methode om te reizen per fiets, namelijk een georganiseerde trektocht maken waarbij alles voor je geregeld is door een daarin gespecialiseerde reisorganisatie. Je bent dan niet meer zo flexibel als dat je alles zelf regelt maar je hebt ook geen zorgen meer. Vaak wordt zelfs je bagage vervoerd naar het volgende overnachtingsadres (en dat vind ik dan weer minder sportief…).
Voorbeelden zijn: de Fietsvakantiewinkel, Cycletours, ANWB of SNP.

Conclusie: helemaal op de bonnefooi een fietsreis maken in het buitenland is eigenlijk niet meer mogelijk, zeker niet in het hoogseizoen.
Misschien is het buiten het hoogseizoen nog wel mogelijk in gebieden met veel horeca onderweg, maar dan zit je vanzelf in drukkere fietsgebieden, zoals bijvoorbeeld de “Elbe-Radweg”, de “Donau-Radweg” of “La Loire à Vélo”. En de meeste fietsers zoeken waarschijnlijk, net als ik, rustige routes zonder veel verkeer en andere toeristen.

Bon voyage,

Raymond Oostwegel

Juli 2023