De Abdij van Val Dieu (met 1 wandel- en 2 fietsroutes)

 

Ik weet nog steeds niet waarom abdijen op mij een bijzondere aantrekkingskracht hebben. Is het hun ligging? De een (bijvoorbeeld Chèvremont bij Chaudfontaine) ligt hoog op een heuvel, een ander (bijvoorbeeld Val Dieu bij Aubel) ligt diep verscholen in een dal. Zijn het de prachtige parken eromheen met vaak exotische bomen en planten? Of zijn het de “bijverschijnselen”, zoals vaak heerlijke alcoholische dranken (misschien sedert vele eeuwen bereid en genoten ter compensatie van het celibaat)?

Trappisten bijvoorbeeld met hun heerlijke bieren en anderen met nog sterkere drankjes, denk aan de Kartuizers met hun “Chartreuse” of de Benedictijnen met hun “Bénédictine”.

Ik denk toch dat het meer de hele sfeer in en rond zo’n complex is die mij boeit, vaak is de abdijkerk een oase van rust, de vaak sobere Romaanse architectuur onderstreept dat nog. Maar ook moderne kerken, zoals die van architect Dom Van der Laan hier dichtbij in Mamelis, getuigen van een strakke soberheid en stralen een weldadige rust uit. Alle zintuigen worden hier even tot kalmte gemaand.

Hoe het ook zij, ik kom heel graag in de Abdij van Val Dieu in de – inderdaad goddelijke – vallei van de Berwinne gelegen tussen Aubel en Mortroux in het prachtige Belgische land van Herve.

 

                   

 

Het is de enige abdij van België die nog zijn bieren brouwt binnen de eigen kloostermuren. Ga er een keer genieten op de binnenhof van de rust, de huismussen en natuurlijk van een “blonde”, “brune” of “triple” de l’Abbaye……

 

Klik hier voor een gemakkelijke fietsroute erheen of hier voor een zeer sportieve. Voor de bijbehorende GPS-tracks: klik hier voor gemak en hier voor afzien.

 

De omgeving van de Abdij leent zich ook prima voor mooie wandeltochten. Het souvenirswinkeltje rechts naast de ingang verkoopt naast streekproducten ook een kaart met wandel-, mountainbike- en ruiterroutes. Diezelfde kaart is ook verkrijgbaar in de cafetaria van de abdij: “La Casse Croûte de lAbbaye”.

Zelf heb ik ook een rondwandeling ontworpen, klik hier voor de routebeschrijving, hier voor de GPS-track en hier voor de Google Earth/Maps-kaart.

 

 

Raymond Oostwegel, juli 2009