Valhelm voor fietsers, ja of nee?

 

De landelijke Fietsersbond is tegen het verplicht stellen van valhelmen en heeft daarvoor enkele argumenten, zoals:

  • hersenletsel wordt er nauwelijks door verminderd
  • de meeste fietsers zijn tegen het dragen van een valhelm op een gewone fiets
  • door een valhelm verplicht te stellen zouden dus veel mensen een hekel aan fietsen krijgen en daardoor voor een ander vervoermiddel kiezen.

Met bovenstaande argumenten ben ik het wel eens, maar ik bestrijd de stelling dat een fietshelm nauwelijks nut heeft.

Voor mensen die wat harder rijden, zeg meer dan 25 km/uur, beschermt een goede valhelm wel degelijk als je met zo’n snelheid op je hoofd valt. De klap die de hersenen binnen de schedel oplopen zal weliswaar niet veel minder zijn, de klap op de schedel zelf wordt wel degelijk voor een deel opgevangen. De kans op schedelbreuk is daardoor minder en ook de jukbeenderen worden door een helm beschermd. Ook tegen verwondingen van de tere hoofdhuid is het dragen van een valhelm heel effectief, bij het glijden over het wegdek worden vervelende schaafwonden voorkomen.

Ook voor kinderen tot 12 jaar, die het veilig fietsen nog moeten leren, is een goed passende valhelm beslist aan te raden.

Een moderne fietshelm met voldoende ventilatiegaten, het liefst voorzien van gaas tegen invliegende insecten, laat zich heel comfortabel dragen. Je hebt er nauwelijks hinder van, hooguit kan het bandje onder je kin een beetje irriteren als je erg moet zweten. Dat is meestal berg op en dan kun je het riempje gerust even losmaken. Als je het vóór de afdaling maar weer vastmaakt, want dan heb je je valhelm het hardst nodig.

Dus wat mij betreft: op een racefiets en mountainbike nooit zonder valhelm de deur uit. De verplichting bij profrenners is er natuurlijk ook niet voor niets.

En kinderen tot 12 jaar kunnen er ook veel onheil mee voorkomen, als je het goed aanpakt vinden ze het meestal ook heel stoer om met een leuke fietshelm te fietsen.

 

Wil je nog meer nuttige adviezen en tips lezen die de veiligheid van het fietsen bevorderen, kijk dan op mijn betreffende weblog: www.raymondoostwegel.nl/weblog0811.htm.

 

 

Raymond Oostwegel

juni 2012