Vogels kijken op de fiets

 

Zoals je misschien al hebt kunnen zien uit mijn vorige weblogs zijn fietsen en vogels kijken mijn voornaamste hobby’s.

Is vogels kijken (of : “vogelen” om in vogelaarsjargon te blijven) ook mogelijk op de fiets?

Het antwoord is ronduit: ja. Vogels kijken doe je normaal te voet of soms vanuit een auto, als een soort schuilhut op vier wielen, maar ook op de fiets gaat dat heel goed. Vogels zijn ook minder bang voor een fietser dan voor een wandelaar. Kijk daarvoor maar eens op mijn oude weblog van maart 2010: www.raymondoostwegel.nl/weblog03101.htm

 

Recent stond er in het tijdschrift van De Fietsersbond, “De VogelVrije Fietser” (wat een toepasselijke naam in dit verband!) een artikel over vogels kijken vanaf de fiets: http://www.vogelvrijefietser.nl/fietsenmetvogels.pdf

 

Er zijn prachtige gebieden om vogels te kijken die te groot zijn om in een paar uur te voet te doorkruisen en dan is de fiets een prima alternatief. Zo’n gebied is bijvoorbeeld de Strabrechtse Heide bij Heeze. Er is daar een netwerk van fietspaden aangelegd dat ook een interessante schuilhut aan het Beuven passeert.

 

Een mooie route om vogels vanaf de fiets te bekijken is het fietspad van Maastricht naar Eijsden langs de Maas. Dat loopt bij Oost-Maarland langs het natuurreservaat “De Eijsder Beemden”. Een groot deel van dat gebied is ook voor fietsers opengesteld.

 

Er zijn nog meer voordelen verbonden aan het “vogelen op de fiets”:

Bijvoorbeeld het sjouwen met een telescoop plus statief behoort tot het verleden als je het statief op de fiets meeneemt en je telescoop (ter voorkoming van schokken) in een rugzakje vervoert.

En als het weer plotseling slechter wordt ben je met de fiets veel eerder thuis of bij de auto dan te voet.

Tenslotte kan het even vlug “scannen” van je favoriete vogelgebied ook prima op de fiets. Zo weet je in korte tijd daar weer de actuele stand van zaken.

 

Raymond Oostwegel

juni 2011

 

P.S. Juni is de maand waarin de meeste orchideeën bloeien.

Maak daarom nu mijn wandeling No. 22. op: www.raymondoostwegel.nl/Harry.htm

of kijk op mijn weblog van juni 2008 over de Orchideeëntuin in het Gerendal:

www.raymondoostwegel.nl/weblog06081.htm