Gemakkelijk vogels noteren
Deze keer wil ik graag wat schrijven over een van mijn andere hobby's dan fietsen en dat is het kijken naar vogels.
Als je dat wat serieuzer gaat doen, loop je rond met een goede verrekijker en vogelgids.

Nog een stapje verder en je wil je waarnemingen noteren voor de statistiek of om de meest bijzondere waarnemingen door te kunnen geven aan de bekende meldingssite www.waarneming.nl.

Maar het kan natuurlijk ook voor je eigen plezier zijn om bijvoorbeeld waarnemingen in eenzelfde gebied over meerdere jaren te kunnen vergelijken.
Vroeger liep ik dan met een opschrijfboekje en potlood rond (ja, dat laatste schrijft ook altijd bij vochtig weer). Maar van een ervaren vogelaar leerde ik dat dit helemaal niet nodig is.

Als je namelijk een volledige lijst hebt van alle soorten die in de streek voorkomen, dan kun je die lijst ook achteraf doornemen en correct invullen. Want je weet je aan de hand van zo'n lijst achteraf nog heel goed te herinneren wat je onderweg gezien en/of gehoord hebt.
Zo'n
lijst was jarenlang in de vorm van een klein opschrijfboekje te krijgen bij Vogelbescherming en bij SOVON (Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland).

Dit handige boekje wordt inmiddels niet meer uitgegeven en daarom heb ik zelf maar zo'n lijst gemaakt. Deze bevat de meest voorkomende vogelsoorten van Nederland.
Je kunt er de scores van 10 wandelingen in kwijt en je kunt bij waarneming achter elke soort een kruisje zetten, maar er is ook ruimte voor een aantal of het ♂of het ♀-teken.
Als je belangstelling hebt om ook deze lijst te gaan gebruiken, kun je hem vinden op:
www.raymondoostwegel.nl/vogellijst.doc
Omdat hij is opgezet als een alfabetische Word-tabel kun je hem ook gemakkelijk zelf aanpassen door zo nodig extra soorten toe te voegen via het invoegen van een rij op de juiste plaats in de tabel.
(Om het aantal pagina’s constant te houden kun je een vrije rij aan het einde van de tabel verwijderen).
Een nog uitgebreidere streeplijst is ontworpen door de Belgische natuurorganisatie “Natuurpunt”, deze vind je hier.
Hopelijk hoef je nu zelf ook niet meer met pen (of potlood) en papier rond te lopen en kun je al je aandacht wijden aan die mooie tijdsbesteding: vogels kijken.

En ik wens je dat je daar, net als ik, nooit genoeg van krijgt...

Raymond Oostwegel

Mei 2016