Kledingtips voor de sportieve fietser

 

Fietsers die zich flink inspannen moeten hun transpiratievocht kunnen verdampen, ook als ze tegen wind of kou aangepaste kleding moeten dragen.

Voor deze categorie fietsers geldt het drie lagen principe:

  1. Op je huid draag je een laag onderkleding die het vocht niet opneemt maar doorgeeft aan de lagen erboven. Dit is dun of iets dikker ondergoed van polyamide, polyesther of vergelijkbaar materiaal (bekende merken zijn Kraft, Odlo en Secco).
  2. Als tweede laag, dus als tussenlaag, draag je warmte-isolerende kleding om bij koud weer niet af te koelen. Ook deze laag moet het transpiratievocht niet opnemen (dus geen katoen) maar naar buiten doorgeven. Een veel gebruikt materiaal bij koud weer is fleece, dat in alle gewenste diktes te krijgen is. Bij warmer weer is een ademend fietsshirt ook geschikt als tussenlaag.
  3. De buitenste laag moet winddicht zijn als je je tegen kou en wind wil beschermen. Toch moet deze laag ook ademen, want het vocht dat door de twee onderlagen is doorgegeven moet naar buiten kunnen.

Het is een bijkomend voordeel als de buitenste laag ook waterafstotend is zodat je onderkleding bij een regenbui droog blijft.

Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld Gore-tex, Poray 5000 of soft-shell. Dat laatste is een soort heel dichte fleece die ook winddicht en waterafstotend is en ook in allerlei diktes leverbaar is.

 

Als het warm weer is kan laag 2 vervallen en kan laag 3 vervangen worden door een ademend fietsshirt dat goed luchtdoorlatend is. Ook met een (lange) rits kun je de gewenste afkoeling of bescherming “bijregelen”.

Bij wind of tijdens een lange afdaling kan daaroverheen een dun windjackje aangetrokken worden als dat nodig is. Er bestaan ook  “windstoppers” die aan de voorkant winddicht zijn en aan de achterkant extra ademend zijn.

 

Fiets je langere afstanden dan is een speciale fietsbroek onontbeerlijk. Deze is gemaakt van Lycra en heeft een kruis van kunstzeem dat het transpiratievocht opneemt en daardoor irritatie rond het zitvlak voorkomt. Draag die fietsbroek rechtstreeks op je huid, dus geen onderbroek eronder, anders verliest de zeem z’n functie.

Smeer zo’n zeem nooit in met vet, dat werd vroeger gedaan met het echte zeemleer en zelfs dat was discutabel, omdat het je huid te zeer “verweekt”.

Gebruik bij het wassen van de fietsbroek geen wasverzachter en weinig wasmiddel. Stop een fietsbroek met een kruis van kunstzeem na het wassen nooit in de wasdroger.

 

Over het al of niet dragen van een valhelm kun je informatie vinden op: www.raymondoostwegel.nl/weblog0612.htm .

 

Tot slot nog een TIP: Kies voor de buitenlaag opvallende kleuren, zodat je goed zichtbaar bent bij mistig of donker weer.

 

 

Raymond Oostwegel

Mei 2013