Weer of geen (fiets)weer

 

Nu het wegseizoen weer gaat beginnen en menig “racepaardje” al van stal gehaald is, wil ik het ook eens over het weer hebben.

Ik denk een van de meest voorkomende gespreksonderwerpen als mensen elkaar ontmoeten en voor fietsers is dat niet anders. Want fietsen is een buitensport en dan ben je volledig overgeleverd “aan de elementen”.

Het gezegde “slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding” geldt natuurlijk ook voor de fietser. Aan fietsregenkleding heb ik twee jaar geleden al eens een aparte weblog gewijd (www.raymondoostwegel.nl/weblog0413.htm), dus deze keer iets over het weer.

 

Goed of slecht fietsweer zijn waarschijnlijk voor iedere fietser iets andere begrippen. Wat de een nog acceptabel vindt is voor de ander te slecht om er opuit te gaan, ondanks goede kleding.

Keek je vroeger naar de lucht als je twijfelde, nu is dat niet meer nodig om twee redenen:

1. De weerberichten zijn veel betrouwbaarder geworden, ook op de korte termijn, en:

2. Er zijn technische hulpmiddelen, zoals Buienradar op Internet, waardoor je ook zelf een beetje voor weerman kunt spelen.

 

Onder punt 1. kan ik aanraden: www.meteomaastricht.nl, dit is een site van weeramateur Roland Nicolai in de wijk de Heeg in Maastricht, die goede “weersvoorspellingen” geeft voor deze regio.

En uiteraard de professionele site www.1limburg.nl/weer.

Onder punt 2. is al genoemd www.buienradar.nl, maar ook een goede is: www.regenradar.lizard.net.

 

Verder zijn er ook allerlei handige weerapps, zoals bijvoorbeeld “Buienalarm”, die je waarschuwt als er een bui aankomt en waarop je ook in een grafiekje kunt zien hoe lang die bui gaat duren.

 

Ben je een woon-werk- of een woon-schoolfietser dan kun je wat morele steun vinden op de site www.hetregentbijnanooit.nl.

 

Tenslotte: bij mijzelf is de zin om te fietsen soms groter dan de angst om nat te worden, en:

je kunt natuurlijk ook altijd nog even schuilen…

 

 

Raymond Oostwegel

maart 2015