Regenkledingtips voor fietsers

 

Het winterseizoen is hopelijk eindelijk voorbij, dus wordt het weer tijd om meer te gaan fietsen. Daarbij is in het voorjaar de kans vrij groot dat je zo nu en dan in een regenbui terecht kunt komen. Vandaar deze maand wat kledingtips uit eigen ervaring.

 

Bij windstil weer gaat er niets boven een ouderwetse poncho. Hij houdt ook je benen droog en je wordt niet klam, zoals in een (goedkoop) regenpak.

Als het waait is een poncho ongeschikt, dan ben je aangewezen op een regenpak.

Als dit niet ademt – en dat doen de goedkope pakken niet – dan wordt je na een tijdje klam. Fiets je langer dan ca. 15 min. of met meer inspanning dan kun je in zo’n regenpak van binnenuit zelfs behoorlijk nat worden.

Beter is dus een ademend regenpak dat echter al gauw tussen de € 100 en € 250 kost. In zo’n pak kun je langer fietsen en ook met iets meer inspanning zonder klam of nat te worden, omdat het gemaakt is van ademend materiaal zoals Gore-tex of Poray 5000.

Als je een goed waterafstotend en ademend jack draagt kun je daaronder natuurlijk ook een losse regenbroek dragen, het liefst ook van ademend materiaal. Sinds kort zijn er ook waterafstotende jeans te koop, dat kan ook een handige remedie zijn tegen een natte broek.

Als je een capuchon vervelend vindt (hindert bij het omkijken en dempt de geluiden) dan is een waterdicht regenhoedje (met halskoord tegen afwaaien) een goede oplossing.

Onder een jack kun je je benen ook redelijk droog houden met zogenaamde “rain-legs”. Dat zijn een soort kappen van dun plastic die je bovenbenen en knieën alleen aan de voorkant bedekken. Ze zijn niet benauwd en houden je benen, als de regen niet van opzij komt, redelijk goed droog. Het is opgevouwen een klein pakketje dat gemakkelijk mee te nemen is.

Natte schoenen blijf je met alle bovengenoemde kleding houden. Tenzij je er een soort gamaschen of “rain-boots” van dun plastic overheen trekt. Ze reiken met een elastiek tot onder de knie en voorkomen ook dat je schoenen en onderbenen nat worden door opspattend regenwater van je voorwiel.

 

In Nederland is voor de dagelijkse fietser goede regenkleding onontbeerlijk , maar goed beschouwd is de kans om in ons “kikkerlandje” in regen terecht te komen minder dan 10% . Kijk hiervoor maar eens op: www.hetregentbijnanooit.nl

 

Ik wens je de komende tijd veel warm en droog fietsweer en als dat een keer niet het geval is, biedt goede kleding altijd een oplossing.

“Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding.”

 

 

Raymond Oostwegel

April 2013

 

P.S. Een volgende keer zal ik wat kledingtips voor de sportieve fietser geven.