De Voerstreek (met 7 wandelroutes)

 

Precies ten zuiden van Zuid-Limburg ligt de Belgische Voerstreek, genoemd naar het riviertje de Voer dat er doorheen stroomt.

Het is een kleinschalig agrarisch landschap zonder ruilverkavelingen en grote akkerbouwgebieden, zoals in ons Heuvelland. Daardoor oogt de streek nog “ouderwets”, het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Op het gebied van agrarische ontwikkelingen loopt de streek dus achter bij de onze, maar wat natuurontwikkeling betreft heeft men dus weer een voorsprong op ons Mergelland. Doordat er geen grote veranderingen in het landschap hebben plaatsgevonden heeft de Voerstreek nog de authentieke hoogstamboomgaarden, kleinschalige weilanden voor veeteelt, afgewisseld met de zogenaamde “graften”, ook wel houtwallen genoemd, om de erosie en het afspoelen van de grond tegen te gaan. In deze streek spreekt men ook wel van een “bocagelandschap”.

 

                                   Een vroege ochtend langs de Voer

 

Doordat de Voerstreek, net als Zuid-Limburg, een plateau is dat door diverse beekdalen doorsneden wordt, zijn er prachtige vergezichten te bewonderen.

De afwisseling van hellingbossen, weilanden met hoogstambomen en kleinschalige akkers leveren de voor deze streek zo unieke panorama’s op.

Geen wonder dat dit gebied zeer geliefd is bij wandelaars en fietsers. Behalve voor dagtoerisme zijn er nu ook voldoende accommodaties voor bezoekers die er enkele dagen of een hele vakantie willen doorbrengen.

 

Verder is de streek bekend vanwege zijn typische streekproducten die allemaal een relatie hebben met de fruit- en veeteelt. Ook de streekdrank “het Voeredröpke”, gemaakt van sleedoornbessen, is bekend bij de liefhebbers van een wat sterker drankje. Verder zijn bekend: Voerense appelstroop, perenstroop, honing, Herfse kaas en diverse Voerense streekbieren.

 

De plaatselijke VVV heeft veel initiatieven genomen om het de wandelaars en fietsers naar de zin te maken. Zo is er sinds enkele jaren een aaneengesloten Fietsknooppuntennetwerk, dat ook verbindingen heeft met het Nederlandse netwerk.

Voorde wandelaars is er een vergelijkbaar Wandelknooppuntennetwerk uitgezet.

Daardoor biedt de streek veel mogelijkheden om naar eigen inzicht wandel- en fietsroutes van elke gewenste lengte uit te stippelen. De daarvoor benodigde kaarten zijn te krijgen bij het Bezoekerscentrum van de VVV Voeren, Pley 13,

3798 ‘s-Gravenvoeren (tegenover het kerkje), tel. +32 (0)4 381 07 36.

Kijk voor openingstijden op: http://www.voerstreek.be/?page_id=818 .

In de Voerstreek zijn er enkele adressen waar je naast gewone fietsen ook elektrische fietsen kunt huren voor het geval je de heuvels toch wat te steil vindt (zie:  http://www.voerstreek.be/?page_id=767 ).

 

Zelf heb ik ook dankbaar gebruik gemaakt van het Wandelknooppuntensysteem en je kunt op mijn wandelsite 7 wandelingen vinden die deze prachtige Voerstreek doorkruisen. Kijk op: www.raymondoostwegel.nl/Harry.htm (route 3 t/m 9).

 

Ga erheen en geniet ervan!

 

Raymond Oostwegel

december 2011