De zwarte reiger

 

In maart 2008 (zie mijn betreffende weblog) schreef ik al over kleurafwijkingen bij vogels, toen over een flavistische merel.

Kortgeleden heb ik echter een veel zeldzamer fenomeen waargenomen, namelijk een vorm van melanisme (“zwartheid”).

Dat is bij vogels een zeldzaamheid, bij reptielen komt het wel vaker voor.

Meestal zie je zwarte vogels met (hier en daar) lichtere veren, het eerder besproken leucisme (“witheid”) of soms een echt albino-exemplaar met rode ogen, maar van melanisme is sprake als een normaal licht gekleurde vogel door een genetische afwijking meer zwarte kleurstof (eumelanine) in zijn veren heeft.

Zo’n zwarte reigerachtige ontdekte ik per toeval op een nog braakliggend nieuw industrieterrein tussen Gronsveld en de Maas. Er zijn daar kunstmatige regenwaterbassins aangelegd en die trekken natuurlijk allerlei soorten vogels aan die van vissen en amfibieën leven. Ik had geen verrekijker bij me en wist niet wat ik zag, het kon een zwarte ooievaar zijn of misschien zelfs een zwarte ibis. Maar toen ik met verrekijker en fototoestel terugkeerde bleek het een melanistiche Blauwe Reiger te zijn.

 

             

               Melanistische Blauwe Reiger bij Gronsveld

 

Ik had drie vogelgidsen nodig om tot die conclusie te komen. Dus heb ik mijn waarneming ook maar gemeld op www.waarneming.nl, want naar nu blijkt zijn er tot nu toe maar enkele melanistische exemplaren in Nederland waargenomen. Klik voor meer foto’s op: http://waarneming.nl/waarneming/view/49574585

 

 

Raymond Oostwegel, december 2010