De vogelkerstboom

 

Nu het vogelvoerseizoen weer is aangebroken heb ik een leuke tip voor U. Als U daarvoor een mogelijkheid heeft, zet dan eens een kerstboom buiten op. Hang er in plaats van kerstballen vetbollen met vogelzaad in. Maak slingers van ongebrande pinda’s  en drapeer die in de boom. Ook netjes met gepelde pinda’s en gemengde zaden kunnen erin opgehangen worden. Hang er als natuurlijke kerstversiering allerlei soorten dennenappels in. Pluk ergens wat dorre ranken van de wilde clematis (bosrank) en slinger deze in de kerstboom bij wijze van engelenhaar. Tussen die pluizen zitten ook zaadjes die veel vogels lekker vinden. Je kunt er ook gerust kerstboomlampjes in hangen, als de boom droog staat kunnen dat binnenlampjes zijn, anders moeten daarvoor speciale buitenlampjes genomen worden.

Als deze “voederboom” is opgetuigd zal het niet lang duren totdat de vogels de lekkere hapjes ontdekt hebben. Behalve met de voerversieringen is de kerstboom plotseling rijk versierd met levende vogeltjes. Mooier kan toch eigenlijk niet.

 

                       

 

Tot slot nog een anekdote uit eigen ervaring. Wij plaatsen al enkele achtereenvolgende jaren een dergelijke kerstboom onder het afdak achter ons huis. Toen we voor de tweede keer wel al een kale boom geplaatst hadden maar het voer nog moesten kopen, zat hij meteen vol met kool- en pimpelmezen, nieuwsgierig op zoek naar al het lekkers dat ze zich kennelijk nog van het vorige jaar herinnerden.

Mezen hebben dus weinig of geen last van geheugenverlies. Soms ben ik daar best een beetje jaloers op…….

 

 

Raymond Oostwegel, december 2009