Op pad in de kerstvakantie

 

Tijdens de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn veel mensen, al dan niet (nood)gedwongen, vrij. Omdat dit samenvalt met de schoolvakantie zijn er nu mogelijkheden om er als gezin op uit te trekken. Helaas valt het weer in deze periode wel eens tegen en is het vroeg donker. Er is daardoor behoefte aan attracties of activiteiten die ook bij slecht weer aantrekkelijk zijn.

Valkenburg is als toeristenstadje ruimschoots voorzien van dit soort mogelijkheden. Men noemt zich zelfs gedurende deze tijd “Kerststad Valkenburg”.

Ik geef jullie hieronder wat suggesties in en rond Valkenburg voor de komende kerstvakantie (met websites voor meer informatie).

 

1. Op 21 december zijn de ondergrondse kerstmarkten beëindigd, maar daarvoor in de plaats kun je van 2 t/m 5 januari in de Gemeentegrot (Cauberg 4) de Sylvester Boulevard bezoeken. Een “lifestylebeurs” met ook oude ambachtskunst en streekproducten. Geopend van 11.00–19.00 u., entree € 5,00, kinderen tot 12 jaar € 2,50.

 

2. Ook de in mijn weblog van november beschreven Modelsteenkolenmijn is gedurende de kerstvakantie geopend, zie: www.steenkolenmijn.nl .

 

3. Voor culinair geïnteresseerde wandelaars is er een “Route dAmuse”, tijdens deze wandeltocht krijg je bij vijf horecabedrijven een klein gerecht. De route is te koop bij alle VVV Zuid-Limburg-kantoren en o.a. bij de Readshop (Dr. Erenslaan) en de deelnemende bedrijven. Deze route is t/m 4 januari dagelijks te wandelen van 12.00 – 18.00 u. en op feestdagen tot 16.00 u. Prijs € 8,95, voor kinderen zijn er aangepaste lekkernijen.

 

4. Iedere woensdagavond om 19.30 u. en iedere zaterdagavond om 20.00 u. trekt de “Christmas Parade” door Valkenburg (behalve op 24 en 31 dec., dan is het één dag eerder). Het is een parade met mooi verlichte praalwagens en gekostumeerde dansers.

 

5. Alléén op vrijdag 26 december is van 11.00–17.00 u. in Geulhem (Geulhemerweg 30 A, Berg en Terblijt) de zeer bezienswaardige “Grot” de Geulhemergroeve met rotswoningen te bezoeken. De historische schuilkapel en de rotswoningen zijn de eerste ondergrondse monumenten van Nederland. Entree € 2,00 en voor kinderen tot 12 jaar € 1,00. Kijk ook op: www.rotswoning.nl

 

6. Elke dinsdag, woensdag en donderdag om 14.00 u. en zondags om 13.00 u. is er een rondleiding door het prachtige gebouw “De Regenboogspiraal” van de Ronald Mc Donald Kindervallei in Houthem (bij het Franciscusoord). Je krijgt uitleg over de architectuur en de huidige functie van dit unieke ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Reserveren via VVV Maastricht, tel.: 043-325 2121.

 

7. Ook het Miljoenenlijntje rijdt in de kerstvakantie tussen Valkenburg en Simpelveld, kijk voor de dienstregeling op: www.miljoenenlijn.nl .

 

8. Wil je nog meer suggesties, kijk dan op: www.vvvzuidlimburg.nl onder “Beleven & doen” of onder “Evenementen & agenda” en maak zelf een selectie.

En heb je geen bezwaar tegen wat drukte, dan is er natuurlijk ook nog altijd “Winterland” op het Vrijthof in Maastricht (t/m 4 januari).

 

Ik wens jullie allemaal een zalige kerstvakantie!

 

 

Raymond Oostwegel, december 2008