Een langzaam leeg lopende band die niet lek is

Normaal blijft een fietsband 3 à 4 weken op spanning maar als je om de 3 à 4 dagen moet bijpompen is er iets aan de hand.

Ik hoor dat van steeds meer mensen: zij hebben een langzaam leeg lopende fietsband maar kunnen, ook in een teiltje met water, geen lek vinden. Soms komt men erachter dat er een luchtbelletje uit het ventiel ontsnapt. En dat is nu precies het probleem.

In het moderne “Franse” ventiel (ook wel Presta-ventiel, SV- of FV-ventiel genoemd) van een binnenband zijn rubber ringetjes van het binnenventiel vervangen door ringetjes van kunststof. En die laatste sluiten minder goed, zeker na langere tijd als de kunststof hard wordt door veroudering.

Ik heb dit euvel geconstateerd bij de binnenbanden van Schwalbe en weet niet of dit ook voorkomt bij andere merken.

Bij de meeste ventielen van Schwalbe kun je het binnenventieltje er met een speciaal sleuteltje of klein tangetje uitdraaien (aan de bovenste schroefdraad zitten twee afgeplatte kantjes). Dan kun je de ringetjes een beetje invetten met vaseline en het probleem is opgelost. Zeker als je het binnenventieltje met het tangetje weer stevig vastdraait. Soms helpt dit laatste ook al tegen het langzaam leeglopen zonder het ventiel te hoeven openen en insmeren.

Als bij sommige (goedkopere) merken binnenband het binnenventieltje er niet uitgedraaid kan worden, kan het probleem ook verholpen worden door een druppeltje olie in het open gedraaide ventiel te laten lopen. Kennelijk zorgt een filmpje vloeistof al voor een betere afdichting.

Eigenlijk een eenvoudige oplossing voor een vervelend en soms raadselachtig probleem.

Raymond Oostwegel
November 2022