Fietsie foetsie?

 

Het gebeurt iedereen gemiddeld een paar keer in z’n leven. Er zijn in Nederland namelijk ongeveer 18 miljoen fietsen en daarvan worden er elk jaar zo’n 700.000 gestolen. Dus minstens eens in de 25 jaar loop je zelf ook die kans.

 

Hoe is fietsendiefstal te voorkomen? Het antwoord is eenvoudig en duidelijk:

  1. Zet je fiets altijd op slot, ook al is het voor een kort ogenblik.
  2. Gebruik daarbij minstens twee verschillende sloten van goede kwaliteit, waarbij je de fiets ook moet “aarden”, d.w.z. aan de “vaste wereld” vastleggen. Doe dit het liefst aan een fietsenrek of anders aan een lange paal. Liever niet aan een brugleuning en zeker niet aan die van een ophaalbrug! Bevestig dit extra slot nooit aan het voorwiel, want dat is door een dief gemakkelijk los te draaien. Maak het vast aan het achterwiel of aan het frame en liefst zo hoog mogelijk, zodat een dief met een betonschaar deze niet op de grond kan steunen.

 

Nog enkele punten over sloten:

  1. Een kettingslot is als extra slot het beste (een goed exemplaar kost minstens € 40,00 à € 45,00*). Het is onzin dat een omhulsel bescherming biedt tegen betonscharen. Zoiets heeft geen andere functie dan het afdekken van de ketting, zodat die minder gauw krassen op je fiets kan veroorzaken.
  2. Een kabelslot is niet veilig genoeg, een dief kan – als hij daar de tijd voor krijgt – draadje voor draadje met een draadtang doorknippen.
  3. Dunne beugelsloten hebben geen nut, met het frame van de fiets als hefboom zijn ze gemakkelijk te openen. Trouwens voor alle typen sloten geldt: hoe dikker hoe beter.
  4. Een goed slot heeft een zogenaamd ART-keurmerk. Voor een ringslot en kettingslot met zo’n keurmerk ben je minstens € 65,00 kwijt (€ 25,00 + € 40,00). Voor een dergelijk ringslot en beugelslot is dat minstens € 75,00 (€ 25,00 + € 50,00). Niet goedkoop maar wel een verantwoorde investering.
  5. Voor racefietsen zijn er speciale lichtgewicht kabelslotjes in de handel. Die zijn alleen bedoeld om te voorkomen dat je fiets, terwijl je op een terrasje zit, onder je ogen wordt meegenomen.

 

Tot slot nog een aantal extra tips die te vinden zijn op een speciale pagina over fietsdiefstal van de Fietsersbond; klik daarvoor op: http://drechtsteden.fietsersbond.nl/http%3A/%252Fwww.youtube.com/watch%3Fv%3DacvXtJ_92PU

Ook handig is een folder met tips waarin een kaartje zit waarop je de kenmerken van je fiets kunt invullen. Deze is te downloaden beneden op de volgende website: http://haarlem.fietsersbond.nl/over-ons/fietsdiefstal

 

Natuurlijk is het ook verstandig om een dure fiets – zoals een E-fiets – die je vaak onbeheerd (en goed afgesloten) moet achterlaten tegen diefstal te verzekeren. Maar zoals altijd geldt:

Voorkomen is beter dan genezen…

 

 

Raymond Oostwegel

November 2013

 

*) De vermelde bedragen zijn ontleend aan het TV-programma “De Rekenkamer” van 4 juli 2013 over fietssloten.