Hoe komt een sprinter door de winter?

 

Zonder mezelf nu als een sprinter te kwalificeren zie ik, net als veel andere (race)fietsers, de winter toch als een periode die slecht is voor je opgebouwde conditie en materiaal.

Wat is daar zoal tegen te doen?

Veel fietsers beoefenen in de winter een vervangende sport, zoals schaatsen, skeeleren of hardlopen. Bij de eerste twee train je dezelfde spieren als bij fietsen, bij hardlopen andere spieren, maar voor het behoud van je conditie is dit allemaal prima.

 

Als je je conditie toch op de fiets op peil wil houden, zijn er een paar mogelijkheden:

1. Je kunt in de wintermaanden op een ATB gaan fietsen. Zo kom je op andere wegen en in een andere omgeving en je hebt minder last van slecht weer en het gevreesde strooizout op de verharde wegen. Door de veel lagere snelheid (en de soms steilere klimmetjes) koel je veel minder af dan op een racefiets. Een ander voordeel: je kunt ook fietsen als het pas gesneeuwd heeft. Met een zonnetje erbij fiets je dan in een muisstil sprookjeslandschap. Er zijn genoeg veld- en boswegen in Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek waar fietsen is toegestaan.

 

                

 

Is de aanschaf van een ATB voor die paar wintermaanden je het bedrag niet waard, kijk dan eens naar een tweedehands. Niet alleen bij de fietsenmaker of op Marktplaats zijn goede aanbiedingen te vinden, ook verhuurbedrijven doen na het seizoen een deel van hun ATB-fietsen voor een zacht prijsje van de hand. Je hoeft er ook geen speciale schoenen voor aan te schaffen, (hoge) wandelschoenen voldoen prima en hierin houd je ook je voeten lekker warm. Standaard pedalen zonder kliksysteem zijn dan ook voldoende.

2. Je kunt ook je vorige racefiets, als je die niet hebt ingeruild, geschikt maken als winterfiets. Zet er speciale regenbandjes of andere racebanden met een wat grover profiel op en je hoeft je minder druk te maken over modder of pekel op die oude fiets, want het is toch niet meer je mooiste.

3. Zelf heb ik veel plezier beleefd aan een oude racefiets die ik had omgebouwd tot veldrijfiets. Alle overtollige luxe eraf halen en speciale crossbandjes met grof profiel monteren en klaar ben je voor het veld- en boswerk. Hoe slechter het weer, hoe groter de uitdaging en dus voor sommigen het plezier. (Vraag bij je fietsenmaker naar crossbandjes voor 28 inch-racewielen).

 

Dit zijn zo maar een paar ideeën om de winter buiten door te komen zonder schuldgevoelens en te veel conditieverlies.

 

Ook binnenshuis kun je natuurlijk je conditie op peil houden, bijvoorbeeld door je fiets op een hometrainer te zetten en wekelijks een uurtje “sur place” te trappen. Als je dat (net als ik) erg geestdodend vindt, kun je tijdens het fietsen TV kijken of nog mooier: een beeldscherm aan een speciale hometrainer koppelen waarmee je dan virtueel allerlei cols kunt beklimmen of bekende klassiekers kunt narijden (kijk voor meer info bijvoorbeeld op: http://www.tacx.com/nl/products/films ).

 

Kortom ook al ben je geen sprinter, met wat aanpassing en inventiviteit kom je heel goed door de winter.

Toch hoop ik zelf op een zachte winter met veel zonnige dagen en met droge en schone wegen, want dan is het bovenstaande allemaal niet nodig.

Hoe dan ook: blijf fietsen!

 

Raymond Oostwegel

november 2011