De ENCI transformeert nu (met wandelroute)

 

In een eerdere blog (januari 2009) heb ik al eens melding gemaakt van mijn betrokkenheid bij de plannen voor een nieuwe inrichting van de ENCI-groeve.

Na 2018, als daar de winning van mergel voor cementproductie is gestopt, wordt het achterste deel (de groeve) ingericht als (eco)recreatie- en natuurgebied.

Het voorste gedeelte met de bedrijfsgebouwen krijgt een nieuwe bestemming als bedrijventerrein voor o.a. bedrijven die op een of andere manier in relatie staan tot de bouw of de productie van bouwmaterialen.

Als vertegenwoordiger van de Fietsersbond heb ik een plan ingediend voor de herinrichting van de groeve, zie de website: www.encitransformeertnu.nl (rechts halverwege).

Onze wens voor verharde fietspaden is al voor het eerste stukje fietspad in vervulling gegaan: op 3 oktober 2010 heb ik een fietspad in gebruik mogen nemen (zie foto) dat de verbinding vormt tussen de openbare weg en de parkeerplaats bij de visvijver in het zuidelijkste deel van de groeve.

 

     

      Fietsers houden van verharde fietspaden

 

Van hieruit kan gewandeld worden naar de top van de kunstmatige heuvel “D’n Observant”. Op 1 oktober is deze door de ENCI overgedragen aan Natuurmonumenten en op de top is een spectaculair uitzichtpunt aangelegd.

Ga er dus eens op de fiets heen (de poort is geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang) en maak vanaf de visvijver de wandeling van ca. 2 km naar de top. Geniet van het 360 graden-uitzicht en keer langs dezelfde route weer terug naar de visvijver (waarin kort geleden een zeldzaam kranswier is ontdekt).

Het begin van het transformatieproject is gemaakt, nu op naar 2018!

 

 

Raymond Oostwegel, november 2010