Rembrandt was here

 

Nu in deze wintermaanden de behoefte aan nieuwe wandel- en fietsroutes wat verminderd is, wil ik U graag attenderen op een bezienswaardigheid die juist bij slecht weer heel goed te bezoeken is. Dat is de schuilkelder voor oude meesters in de St.-Pietersberg in Maastricht.

 

Toe er eind dertiger jaren van de vorige eeuw een serieuze oorlogsdreiging ontstond, werden veel kunstschatten uit de Nederlandse musea veilig ondergebracht in daartoe speciaal ontworpen bunkers langs de Noordzeekust. Toen na de bezetting de Duitsers deze bunkers voor militaire verdedigingsdoeleinden gingen gebruiken, moest er voor de kunstwerken een nieuw veilig onderkomen worden ingericht.

Dan kon toen het beste in de St.-Pietersberg die al als zodanig  bomvrij was. Diep in de berg werd een speciale opslagbunker gebouwd van één meter dik beton, waarin het binnenklimaat zodanig geregeld kon worden dat daarin ook schilderijen opgeslagen konden worden. Vaak werden ze in opgerolde toestand opgeborgen, zoals dat met de Nachtwacht van Rembrandt gebeurde.

Meer dan 750 kunstwerken hebben de Tweede Wereldoorlog op die wijze goed doorstaan. Het is een misverstand dat dit in het grootste geheim gebeurde om de kunstschatten voor de Duitsers verborgen te houden. De bezetters wisten hier wel degelijk van, maar het was ook in hun belang dat deze topstukken veilig bewaard zouden worden. Ze moesten namelijk na de oorlog een plek krijgen in het nieuw te bouwen Reichsmuseum in het Oostenrijkse Linz, waar Adolf Hitler vandaan kwam.

Gelukkig is dat er nooit van gekomen en kunt U de oude meesterwerken, dankzij deze schuilkelder, nog altijd in perfecte staat bewonderen in onze eigen musea.

 

Voor een rondleiding in deze unieke kluis kunt U een excursie reserveren via de VVV Maastricht, tel.: 043 – 325 2121 (alleen voor groepen tot maximaal 17 personen).

Ook is er extra informatie te vinden op: www.pietersberg.nl en in het bijzonder op:  www.pietersberg.nl/start2.php?class=history&id=70

 

Tenslotte nog een goede raad: blijft dicht bij de gids, want als U hem kwijt zou raken, helpt roepen of schreeuwen niet, zoals ik ooit eens zelf heb ervaren. De oude mergelwanden blijken geluid beter te dempen dan je zou verwachten. En zo diep ondergronds helpt een mobieltje U ook niet………

 

 

Raymond Oostwegel, november 2009