Mijnverleden in Valkenburg

 

Op mijn weblog van afgelopen september (“Mijnverleden”) en het daarin geadviseerde bezoek aan de steenkolenmijn van Blegny (B.) heb ik via een omweg enkele reacties gekregen. Die zijn in het kort als volgt samen te vatten: “Beste blogger, je kunt me nog meer vertellen, hoe veilig jij het in zo’n echte mijn ook vindt, mij krijg je daar niet naar beneden. Ik heb in een gewone lift al angst, laat staan in een oude mijnlift.”

Tja……

Allereerst is de mijnlift niet oud en gevaarlijk, maar behoorlijk groot en de veiligheid is ook overal elders in de mijn goed in orde.

 

Toch is er nog dichter bij huis ook een heel aardig alternatief voor degenen die een beetje “mijnvrees” hebben. Dat is namelijk de Modelsteenkolenmijn aan de Daalhemerweg 31 in Valkenburg. Deze mijn is weliswaar “namaak” maar wel met veel echte voorwerpen en werktuigen geconstrueerd in een oude mergelgroeve.

Je gaat daar ook met een lift naar beneden, maar natuurlijk lang niet zo diep als in Blegny. Ook in Valkenburg wordt je vaak rondgeleid door enthousiaste oud-koempels en mede door hun uitleg waan je je in een echte steenkolenmijn. Vooral met kinderen is dat wat laagdrempeliger dan een tochtje naar Blegny en misschien per fiets ook wat gemakkelijker bereikbaar.

 

Voor meer informatie en de openingstijden kunt U terecht op: www.steenkolenmijn.nl .

Voor Knooppuntenfietsers: de Daalhemerweg begint vlak bij fietsknooppunt 60 in het hartje van Valkenburg.

En… ook in Valkenburg wens ik jullie een:

Glück Auf!

 

 

Raymond Oostwegel, november 2008