Een nieuw fenomeen in het Heuvelland: het Natuurtransferium

 

Wat doe je als overheid en bedrijfsleven als je het autoverkeer in het Heuvelland wel wil beperken, maar toch de bezoekers aan deze regio niet wil afschrikken?

Het antwoord: je opent een Natuurtransferium.

Een dergelijke voorziening bij Fort St.-Pieter in Maastricht staat nog gepland voor de toekomst, maar een ander vlak bij Simpelveld is al dit jaar geopend en is gedoopt: “Natuurtransferium Poort Mergelland”.

 

 

De hoofdfunctie van een dergelijk transferium is, net als bij gewone transferia aan de rand van steden, het bieden van parkeermogelijkheid voor een groot aantal auto’s en motoren.

Het is dus de bedoeling dat bezoekers met hun voertuig naar het Natuurtransferium komen en van daaruit op een andere wijze de natuur in die regio gaan bezoeken.

Het uiteindelijke doel is dus het verminderen van het gemotoriseerd verkeer in de landschappelijke omgeving van deze voorziening. In Simpelveld gaat het dus om het Mergelland en in Maastricht om de St.-Pietersberg en het dal van Maas en Jeker.

 

Op welke andere wijzen kan men vanuit “Poort Mergelland” in Simpelveld dit Mergelland intrekken?

Allereerst natuurlijk te voet.

Er zijn diverse themawandelingen ontworpen en ook Nordic Walkingroutes. Enkele wandelingen zijn zelfs als GPS-route uitgezet.

 

Ook voor fietsers is het Natuurtransferium een handig startpunt. Het ligt aan het Zuid-Limburgse Knooppuntensysteem en in samenwerking met de Fietsersbond afdeling Maastricht zijn er elf fietsroutes (over verharde wegen) uitgezet. Elke fietser zal daaruit wel een voor hem geschikte route kunnen kiezen. Klik voor de routebeschrijvingen hier.

 

Om het voor automobilisten aantrekkelijk te maken juist daar hun auto te parkeren biedt zo’n Natuurtransferium tal van voorzieningen:

 

§         het is een centraal informatiepunt

§         men kan er fietsen huren, waaronder zelfs elektrische fietsen en ook ATB’s,

voor deze laatste categorie fietsers is er ook een “wasstraat” om de fiets na een tocht over de Limburgse Löss weer schoon te spuiten

§         men verhuurt er de “Twike, een elektro-auto’tje (zie www.trike.nl )

§         men kan er Nordic Walking-stokken (poles) huren en ook lessen nemen in deze nieuwe populaire tak van sport

§         er zijn douches voor degenen die zich “in het zweet gewerkt” hebben

§         er is een aardige winkel met alle soorten wandel- en fietskaarten, routebeschrijvingen, plattegronden, natuur- en streekproducten

§         er zijn GPS-ontvangers te huur voor het populaire “Geocaching” (een moderne vorm van schatzoeken)

§         er is een tentoonstelling met een binnen- en buitenruimte voor natuureducatie

§         er worden arrangementen aangeboden met lokale en regionale partners

§         er is een organisatie voor teambuilding en onthaastingsdagen voor groepen van bedrijven en particulieren

§         en last but not least: de parkeervoorziening is gratis.

 

Het Natuurtransferium “Poort Mergelland” ligt aan de Kruinweg bij het bungalowpark tussen Simpelveld en Baneheide.

Kortom: een bezoek aan dit nieuwe fenomeen is meer dan de moeite waard, het is elke dag van de week geopend behalve op dinsdagmiddag en woensdag. Maar ook dan kunt U er Uw auto parkeren en in het Zuid-Limburgse Heuvelland recreëren zonder enige overlast te bezorgen voor de andere recreanten en de soms kwetsbare natuur.

Kijk voor meer informatie op: www.natrans.nl.

Uit deze website zal blijken dat dit Natuurtransferium niet alleen de moeite waard is om virtueel te bezoeken, maar daarna ook in levende lijve. Ik kan U beide bezoeken van harte aanbevelen.

 

 

Raymond Oostwegel, november 2007