Limburgse wijn (met fietsroutes)

Toen Dagblad De Limburger mij meer dan 20 jaar geleden vroeg om een fietsroute te ontwerpen langs Zuid-Limburgse wijngaarden vond ik dat als wijnliefhebber een leuke opdracht. Toen waren er pas een stuk of tien wijnboeren, vaak hobbyisten maar allemaal pioniers. Ze experimenteerden nog met verschillende druivenrassen om er achter te komen welke het beste in onze regio zouden gedijen. Men was vooral bang voor meeldauw en andere schimmelziektes.

Inmiddels is men in Zuid-Limburg – en de rest van ons land – een heel stuk verder. Niet alleen heeft men nu geleerd welke witte druivenrassen het meest geschikt zijn, daarnaast heeft men ontdekt dat men hier ook prima rode wijnen kan maken.
Het oppervalk waarop in onze provincie wijn verbouwd wordt is ook gigantisch toegenomen. Van enkele hectares in de beginperiode tot nu al meer dan 100 ha., waarvan alleen al ca. 90 ha. in Zuid-Limburg.
Bovendien is de kwaliteit sindsdien enorm verbeterd. Waren de wijnen in het begin nog wat zuur en “slap” met soms een gistsmaak, nu zijn ze uitgebalanceerd en halen ze op nationale en internationale wijnkeuringen veel prijzen. Ook de rode wijnen kunnen zich inmiddels meten met de goede Beaujolais-wijnen en sommige zelfs met de Bourgognes uit Frankrijk.

Kortom er is een interessante industrie in Zuid-Limburg bijgekomen en een veel mooiere, ook in het landschap, dan de vroegere mijnindustrie in onze regio.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat mijn gepubliceerde fietsroutes een succes werden.

Tegenwoordig willen de meeste wijngoedeigenaars fietsers het liefst ontvangen op hun open dagen. Die zijn meestal in het laatste weekend van september. Kijk voor meer informatie daarover op: www.raymondoostwegel.nl/fietsroutese.htm Daarop staan ook enkele routes die – alleen op afspraak – het hele jaar voor groepen mogelijk zijn.

Veel informatie over de Nederlandse wijnbouw is ook te vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbouw_in_Nederland

Raymond Oostwegel
oktober 2021