De bukkende burgemeester (met fiets- en wandelroute)

 

Tot 2001 kon je vaak lezen: “de Nederlander wordt steeds langer”. Maar nu is dat niet meer het geval, we zijn vrijwel “uitgegroeid”.

Toen ik zelf voor militaire dienst gekeurd werd in 1966 zei de keuringsarts: “Oostwegel, met je 176,5 cm ben je precies het gemiddelde van de mannelijke bevolking. Dat is prettig want auto- en vliegtuigstoelen worden op die maat ontworpen, dus zit je nooit te krap”. Nu anno 2010 is dat gemiddelde ruim 4 cm meer en dat is best veel in zo’n relatief korte tijd binnen onze reeds miljoenen jaren durende evolutie.

Wil je die groeicijfers precies weten, klik dan hier .

 

Dat er vroeger ook al (heel) lange mensen voorkwamen leert het verhaal van burgmeester J.A.D.E. Pappers van Wittem. Hij had een lengte van 2,11 m. en een schoenmaat van 58 (!). Het huis tegenover de kerk in Mechelen, waar hij van 1908 tot 1939 woonde, is thans in gebruik als een (Italiaans) café-restaurant met de naam: “Herberg De Rentmeester”.

Deze zaak met twee leuk gelegen terrassen is op maandag gesloten.

Ga er eens kijken en stel je voor hoe hier iemand van 2,11 m. geleefd moet hebben. Gymnastiek hoefde de heer Pappers waarschijnlijk niet te doen, hij bleef volgens mij al heel erg lenig door het vele bukken…

 

Wil je een keer op de fiets gaan kijken hoe klein de deurtjes voor iemand van die lengte waren, volg dan mijn fietsroute: “Vakwerkhuizen en vergezichten”, klik hier voor de routebeschrijving, hier voor de GPS-track en hier voor de Google Maps/Earth-kaart.

 

De wandeling staat op: www.raymondoostwegel.nl/Harry.htm , kijk onder rubriek B. en klik op Route 17: “Rondje Mechelen”.

 

 

Raymond Oostwegel, oktober 2010 / september 2013