Wow…… landgoed De Hamert

 

Mocht U nog geen vastomlijnde plannen hebben om de komende herfstvakantie door te brengen dan is het zeer de moeite waard om een dag te reserveren voor een kennismaking met Landgoed De Hamert.

 

Het landgoed is een onderdeel van Nationaal park de Maasduinen en is eigendom van Stichting Het Limburgs Landschap. Het is gelegen tussen Wellerlooi en Arcen aan de ene kant en Maas en Duitse grens aan de andere kant.

Het gebied is goed bereikbaar met buslijn 83, die over de N 271 rijdt tussen Venlo en Nijmegen. U kunt uitstappen ter hoogte van Hostellerie De Hamert. Schuin tegenover de hostellerie ligt het bezoekerscentrum aan de Twistedenerweg (zie foto). Het centrum is recentelijk vernieuwd en uitgebreid en wordt op 8 oktober geopend. Er is een groot terras en een ruime parkeerplaats. Binnen vindt U o.a. een maquette van het gebied en kinderen kunnen er interactief bezig zijn.

 

  

 

Het Limburgs Landschap heeft in het gebied, vertrekkend vanaf het pannenkoekenhuis aan de Twistedenerweg een viertal prachtige routes uitgezet door middel van gekleurde paaltjes. Voor mensen die aangewezen zijn op rolstoelvervoer is er een rolstoelroute.

In het gebied zijn enkele schuilhutten die dienst kunnen doen als picknickplaats of als rustplaats tijdens de wandeling. Aan de zuidzijde van het Westmeerven is een vogelkijkhut.

 

Landgoed De Hamert is een schitterend afwisselend natuurgebied met een grote variatie aan terreintypen. Vlakke stukken wisselen geaccidenteerd terrein af.

Aan de rand slingert het Geldernsch-Nierskanaal zich snelstromend door het bos met hier en daar diepe en steile oevers. Ontwortelde bomen vormen op meerdere plaatsen dammen in het water. Waar het water in contact komt met ijzerhoudende grond kleurt het bruin. Veel bos- en watervogels zoals vink, boomklever, grote bonte specht, boomkruiper, winterkoning, ijsvogel en grote gele kwikstaart voelen zich in dit biotoop thuis, evenals de daar uitgezette bevers; al krijg je die zelden te zien.

Loof- en naaldbossen worden afgewisseld met heidevelden. Runderen, schapen en geiten zorgen ervoor dat de heide geen bos wordt en houden het pijpenstrootje in toom.

Op de meer open terreindelen liggen verscheidene vennen. De afwisseling van water en land zorgt voor een rijke planten- en dierenwereld. Vele soorten amfibieën, insecten en vogels zijn goed vertegenwoordigd in dit prachtige gebied.

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis: op het landgoed ligt een eeuwenoude grafheuvel van waarschijnlijk een belangrijk persoon. Ook zijn er nog overblijfselen van loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog te zien en herinnert een houten kruis op de rand van bos en heide aan het fusilleren van een aantal leiders van het Limburgse verzet tijdens deze oorlog.

Klik hier voor een beschrijving van de wandelroute van 12 km en hier voor het bijbehorende routekaartje.

 

 

Harry Sillen, oktober 2008

 

Bron: Uit en thuis boek Stichting het Limburgs Landschap