Parels van Parkstad

 

De regio Parkstad heeft enkele mooie parels aan zijn toeristische kroon. Naast het bekende Glaspaleis, Miljoenenlijntje, Industrion en Snowworld zijn er ook een paar “groene parels”, zoals het GaiaPark en Mondo Verde.

Omdat ik er zelf niet woon, heb ik toch steeds een extra zetje nodig om aan een van die attracties een bezoek te brengen. Zo’n duwtje kreeg ik kort geleden voor Mondo Verde.

Het is een themapark met als voornaamste thema wereldtuinen. Daar zijn kort geleden, om meer bezoekers te trekken, nog aan toegevoegd: Dinofauna, een dierenparkje en diverse kinderattracties. Als natuurliefhebber heb ik me beperkt tot enkele wereldtuinen, de tropische kas en de gigantische volière waar je zelf door heen kunt wandelen.

Allereerst viel me de grootte erg mee, het is een mooi groot park (25 ha.) met veel afwisseling in beplanting. Die beplanting is hier en daar parkachtig, maar ook op veel plaatsen heel natuurlijk en zelfs een beetje “sauvage”, zoals de fransen dat zo mooi zeggen. Men heeft de natuur hier en daar een beetje z’n gang laten gaan en dat levert mooie plekjes op.

 

 

Minder geslaagd vond ik sommige gebouwen die in verhouding tot de omringende tuin wel erg groot zijn uitgevallen. Maar daarnaast zijn er in dit park ook veel rustige plekken zonder gebouwen, die via kleine kruip-door-sluip-door paadjes te bereiken zijn.

Als U eens op een mooie dag geen zin heeft om in de files naar de kust of andere druk bezochte natuur te rijden, dan is er hier dichtbij best een aardig alternatief, ook voor kinderen: Mondo Verde in Landgraaf (elke dag geopend vanaf 10.00 uur, kijk voor meer informatie op: www.365mondoverde.nl).

 

 

Raymond Oostwegel, oktober 2007