Fietsrouteplanners (een update)

In het midden van ons land is men er mee begonnen: routeplanners “van deur tot deur” die speciaal voor fietsers zijn ontworpen. Ze kennen niet alleen de fietspaden en andere weggetjes waar auto’s niet mogen komen, ze kunnen ook met keuzecriteria voor een te plannen route rekening houden.
Vooral de fietsrouteplanner van de Fietsersbond (
Routeplanner Fietsersbond) is in dit opzicht ideaal. Je kunt kiezen uit verschillende routeprofielen zoals: kortste route, racefietsroute, natuurroute, makkelijk doorfietsen, via knooppunten, etc.

Inmiddels is de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond doorontwikkeld en kun je nu je route van deur tot deur in heel Nederland plannen.
De keuzecriteria (onder: + meer opties) zijn uitgebreid tot 12 stuks, waardoor er voor iedere fietser een geschikte route te plannen is.
De kaart van deze recreatieve planner houden echter bij onze landsgrenzen op.

Wel grensoverschrijdend is de mooie Belgische fietsrouteplanner van Fietsnet die via de inmiddels welbekende fietsknooppunten in België en Nederland werkt: www.fietsnet.be/routeplanner.

Het voordeel van geplande fietsroutes via knooppunten of het LF-netwerk is dat ze onderweg goed bewegwijzerd zijn en dat ze meestal over rustige wegen lopen. Die keuze heb je overigens ook bij de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond.

Minder mogelijkheden hebben de fietsrouteplanners van de ANWB: http://route.anwb.nl/routeplanner (klik “fiets” aan en “auto” uit) en die van Falk Nederland: www.falk.nl.

Een veel gebruikte routesite, met een routeplanner die wereldwijd werkt, is de routesite RouteYou.com.
Deze heeft ook een handige routeplanner met veel keuzecriteria en goede “onderliggende” kaarten, waaronder OpenStreetMap, Topokaart en Knooppuntenkaarten, maar ook Satelliet.
Zelf heb ik daarop ook een eigen pagina met heel diverse wandel- en fietsroutes. Kijk daarvoor op:
www.routeyou.com/user/routes/275574/raymond-oostwegel

Experimenteer maar eens met je dagelijkse woon-werkroute of een andere route die je vaak fietst. Soms levert dat leuke verrassingen op en kan het tot meer afwisseling en groter genoegen van het fietsen leiden en daar is het in mijn weblogs allemaal om te doen…

Tot slot nog een handige tip:
Als je met een GPS-apparaat fietst, zoals dat van Garmin, Mio o.i.d. en je wil zelf een route daarvoor thuis uitzetten, dan kost dat heel veel (letterlijk) (uit)stippelwerk met je computerprogramma (voor Garmin is dat Basecamp).
Veel handiger is het om die route met een van bovenstaande Routeplanners te ontwerpen. Vaak zijn een paar stippen op de kaart al voldoende, het programma berekent volgens het gekozen routecriterium de route automatisch in een paar seconden. Daarna kun je deze GPX-track downloaden naar je eigen computer en van daaraf naar je GPS-apparaat.
Dat bespaart je een hele hoop werk!

Een korte instructie voor de routeplanner van RouteYou vind je op:
www.raymondoostwegel.nl/InstructieRouteYou.doc


Raymond Oostwegel
september 2019