De Grensmaas

De rivier de Maas vormt in een groot deel van Limburg de grens tussen Nederland en BelgiŽ. Eigenlijk alleen het gedeelte tussen Maastricht en Roosteren noemen we de “Grensmaas”.
Daar is een groot project gaande om de Maas veiliger te maken. Door de rivier sterk te verbreden en op een meer natuurlijke manier te laten stromen hoopt men hoogwaterpieken te kunnen opvangen. De door ontgronding ontstane ruimte zou dus als een tijdelijke waterbuffer moeten werken. Behalve aan veiligheid is er ook gedacht aan natuurontwikkeling.
Door de Maas een beetje “zijn gang te laten gaan” kan er een prachtige natuurlijke rivieromgeving ontstaan, zoals die ook in Frankrijk bekend is bij rivieren als de bovenloop van de Loire en de Allier.
Ruige natuur langs de rivier en op grindeilanden, die zich van nature in een ongecontroleerde en meanderende rivier gaan vormen.

Om deze unieke natuur ook voor bezoekers toegankelijk te maken worden wandel- en fietspaden aangelegd. Deze laatste moeten een mooie doorgaande fietsroute gaan vormen in het grote gebied dat “Rivierpark MaasVallei” gaat heten. Uiteindelijk zou het stelsel van fietspaden een onderdeel kunnen gaan vormen van een snelfietsroute van Noord- en Midden-Limburg naar Maastricht.
De Fietsersbond heeft daarvoor ideeŽn aangedragen, zoals de verharding van beton (andere materialen spoelen bij hoog water weg), maar ook een heel originele oeververbinding tussen Borgharen en het Bosscherveld in de vorm van een “overstroombare” fiets- en voetgangersbrug.

Kijk voor een voorbeeldfoto op: http://www.flickr.com:80/photos/6franc6/4846440375/ .

Als dit “Grensmaasproject” volledig gerealiseerd is (streefdatum 2024), dan is Zuid-Limburg weer een prachtig en origineel stuk natuur rijker.

Kijk voor meer info op: www.grensmaas.nl

Wil je op de fiets al eens gaan kijken wat er allemaal gebeurt en gebeurd is, fiets dan mijn vlakke route: “Noordelijk Rondje Pontje”. Klik hier , kies Route no. 61 en ga genieten van de mooie vergezichten aan beide helften van de grens.

N.B. Het nieuwe veerpontje tussen Geulle en Uikhoven kan tijdelijk uit de vaart zijn als de waterstand in de Maas te laag is! Bel voor de laatste informatie: + 32 89 76 98 88.

Raymond Oostwegel
September 2012