Wijn proeven op de fiets (met twee fietsroutes)

 

Als ik met mijn vrouw op vakantie ben, ga ik wel eens per fiets naar een wat chiquer restaurantje om te lunchen. We hebben dan in een klein tasje wat nette kleren bij ons die we op het toilet met onze fietskleren verwisselen. Zo is het één keer zelfs voorgekomen dat men ons na zo’n metamorfose niet meer herkende en ons een andere tafel toewees, want de onze was volgens hen al bezet door twee fietsers…….

Een hele fles wijn bij de lunch is niet echt bevorderlijk voor de fietsprestaties daarna, daarom nemen we meestal een kleine karaf open wijn. Toch bekijk ik altijd de wijnkaart en zoek naar plaatselijke producenten die biologische wijn maken en ook nog met hand plukken. De restauranteigenaar is altijd bereid de weg naar zo’n wijnboer te wijzen, want ik denk dat zoiets ook zijn relatie met die leverancier bevordert.

De dag erna hebben we dan weer een mooi doel voor een fietstochtje. Ook op de fiets word je gastvrij ontvangen, vooral als je de wijnboer vertelt dat je door die restauranteigenaar gestuurd bent en je krijgt er ook altijd de gelegenheid om wat te proeven. Meestal nemen we dan alvast een paar flessen mee om die op het verblijfadres nog eens wat beter te kunnen beoordelen. Vaak leidt dat tot een tweede bezoek per auto, waarin je nou eenmaal wat meer kunt meenemen dan op een fiets.

Zo zijn we op een van onze tochten vorig jaar terecht gekomen bij Daan en Elvire van DijkmanCoumans in Serres, een klein dorpje ten noorden van Carpentras vlak bij de bekende Mont Ventoux in Frankrijk. Dat is toch niet bepaald “in de regio” zult U denken, maar…. er is toch een link met Limburg, want Elvire is afkomstig uit Ulestraten.

 

       

 

Om een lang verhaal kort te maken: ze hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en maken nu op hun “Domaine de Marotte” een aantal heerlijke biologische wijnen (kijk voor meer informatie op: www.marottevins.com).

Als U nu denkt dat U voor zo’n wijnproeverij op de fiets helemaal naar Frankrijk moet, dan kan ik U geruststellen.

Inmiddels zijn er in Nederlands en Belgisch Limburg verschillende wijngaardeniers die, na een afspraak, belangstellenden graag ontvangen. Kijk voor de adressen op www.nederlandsewijngaarden.nl

Nog gemakkelijker wordt het U gemaakt op zondag 27 september a.s. Dan houden een aantal Zuid-Limburgse wijnproducenten open dag. U kunt bij de meeste van 13.00 – 17.00 u. terecht om er hun wijnen te proeven en er misschien ook al enkele flessen op de fiets van mee te nemen. En U kunt er natuurlijk later, net zoals ik, altijd nog even per auto teruggaan.

Ik heb speciaal voor deze “Open Dag van de Nederlandse Wijngaardeniers” een tweetal fietsroutes ontworpen.

De eerste route van 23 km gaat vanaf “Wijndorp Wahlwiller” via Wijngoed Fromberg weer terug naar Wahlwiller. Hier vindt op 27 september ook het jaarlijkse wijnfeest plaats en kunt U een bezoek brengen aan de Wittemer Wijngaard. Klik voor de routebeschrijving hier en voor de GPS-track hier.

De tweede route is 22 km lang en voert U vanaf het Natuurtransferium in Simpelveld langs Wijngoed Fromberg en “Wijndorp Wahlwiller”. Klik voor de routebeschrijving hier en voor de GPS-track hier.

En tenslotte nog dit: om goed te kunnen proeven heb je maar heel weinig wijn nodig, want ook op de fiets is 0,5 promille de limiet.

Proost(jes)!

 

Raymond Oostwegel, september 2009