Zwerven door het Land van Herve (met fietsroute)

 

Nu de meeste warme dagen van deze zomer al weer achter ons liggen wordt het tijd voor een pittigere fietstocht. De conditie is hopelijk nog goed en/of Uw fiets is uitgerust met voldoende versnellingen. Ik neem U namelijk deze keer mee voor een zwerftocht door het Land van Herve. Ik noem het ’t Toscane van België. Nog ongerepte landschappen, nauwelijks door mensenhand verstoord, zijn daar te bewonderen.

Het gebied is heuvelachtig, vandaar een pittige fietsroute, maar de steilste hellinkjes zijn zo kort dat ze ook goed te voet zijn af te leggen. Voordeel van een helling is natuurlijk het weidse uitzicht waarvan U op de top kunt genieten. Dit is een echte panoramaroute met prachtige vergezichten. Kies dus een dag uit met helder weer.

De afstand bedraagt 60 km, start- en eindpunt is Eetcafé Riekelt in Rijckholt, dat over een grote gratis parkeerplaats beschikt voor diegenen die van ver met een auto moeten komen.

 

       

 

De tocht voert in zuidelijke richting over rustige en vaak smalle wegen door een ouderwets boerenlandschap met veel hoogstamboomgaarden (van de appels en peren wordt hier heerlijke stroop gemaakt) en kleinschalige weilanden met graften (houtwallen). In deze weilanden grazen koeien die de leveranciers zijn van de melk voor de beroemde Hervse (stink)kaas. De route voert langs de abdij van Val Dieu, waar in het ernaast gelegen winkeltje al deze streekproducten te koop zijn.

Het gebied waar U doorheen fietst ligt ten zuiden van de Voerstreek en is minder toeristisch en, zoals reeds vermeld, meer heuvelachtig.

Klik voor een uitgebreide routebeschrijving hier en voor de GPS-track hier.

 

Raymond Oostwegel, september 2009