Mijnverleden (met fietsroute)

 

Als je in Heerlen geboren bent, krijg je vanzelf een stukje mijnverleden mee.

Tijdens mijn kinderjaren werd in mijn ouderlijk huis de centrale verwarming nog gestookt met een groot formaat kolen, met rare namen als “nootjes-1” of “nootjes-2”. Die werden uit grote jute zakken vanaf een vrachtauto in een keldergat gestort. Ze kwamen beneden terecht in een opslagruimte, van waaruit ze met een grote kolenschop in de verwarmingsketel werden geschept. Een zwaar en stoffig werkje. In die tijd werd de kamertemperatuur geregeld met behulp van de luchtinlaat van de kolenketel, heel wat minder eenvoudig dan met de kamerthermostaat van nu.

Deze vervlogen tijden zijn nu weer op foto’s te bewonderen. Sinds kort zijn namelijk bijna 6.000 foto’s uit het archief van DSM online gezet op de website www.demijnen.nl

Wil je terugkeren in die oude tijd, dan kun je dichtbij een bezoek brengen aan de Modelsteenkolenmijn in Valkenburg of aan het Industrion in Kerkrade. Iets verder weg kun je een authentieke kolenmijn bezoeken namelijk in Blegny ten zuiden van Dalhem in België.

 

                

 

Onder deskundige begeleiding van oud-mijnwerkers daal je met een mijnlift tot 30 m. diepte af en via een interessante ondergrondse excursie daal je door een echte kolenpijler nog verder af tot 60 m. ondergronds. Daarna ga je weer met de lift in de originele mijnschacht omhoog terug naar het heden.

De excursie is niet gevaarlijk en de oude mijngangen zijn overal hoog genoeg, zodat je nergens hoeft te bukken. Vooral met wat oudere kinderen is deze trip een echte aanrader.

Je kunt er vanuit Maastricht ook heel mooi met de fiets naar toe, klik voor een beschrijving van deze route (van 42 km) hier en voor de GPS-track ervan hier.

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op: www.blegnymine.be

En…… je hoeft dus ondergronds geen angst te hebben, want die Belgische (en Nederlandse) oud-koempels zorgen weer voor een “Glück Auf!”

 

 

Raymond Oostwegel, september 2008