Gek op routes

 

Waar komt mijn fascinatie voor beschreven wandel- en fietsroutes toch vandaan? Ik denk zelf dat het begonnen is met een cursus “Het leren herkennen van vogels” van de Vogelwacht Limburg. Als voortvloeisel van mijn hobby (natuur)fotografie heb ik lang geleden deze cursus gevolgd. Een vast onderdeel daarvan vormden de excursies op de vroege zondagmorgen, bijvoorbeeld in Elsloo, Wijlre, Schin op Geul of Eijs. Stuk voor stuk prachtige natuurgebieden die ik tot dan toe nauwelijks kende.

Daardoor is mijn belangstelling voor de eigen regio gewekt; waarom in het buitenland zoeken wat je ook hier volop kunt vinden?

(Overigens geef ik nu zelf, samen met mijn medeweblogger Harry Sillen, bovengenoemde cursus al meer dan 25 jaar, maar dat is een ander verhaal).

 

Als ik op andere zondagochtenden met mijn fietsclubje door de Voerstreek en het Land van Herve fietste, zag ik daar vanaf mijn racefiets ook allerlei wandelroutes die ik nog niet kende (nu te herkennen aan gekleurde bordjes of paaltjes, vroeger aan “tourniquets” oftewelste(i)gelkes”). Vaak kon ik niet wachten en liep ik er diezelfde middag al met vrouw, kinderen en hond.

Toen familie en vrienden daarom vroegen, ben ik die wandelingen op papier gaan zetten.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Later bleek er veel meer behoefte te bestaan aan goed beschreven fietsroutes en daarop ben ik me de laatste jaren gaan toeleggen.

Zijn het mijn onderwijsgenen (mijn grootvader was onderwijzer) of wil ik het genieten onderweg met anderen delen? Ik weet het niet, maar ik blijf maar doorgaan met het ontdekken van leuke rustige weggetjes en het beschrijven van fietsroutes die zoveel mogelijk drukke wegen vermijden. Ik blijk overigens één van de weinigen in deze regio te zijn die zich hiermee bezig houdt.

In het begin ontwierp ik voornamelijk routes voor racefietsers met veel klimwerk. Nu zijn daar ook vlakkere routes bijgekomen en routes met bepaalde thema’s.

Een voor iedereen begrijpelijke routebeschrijving maken is niet gemakkelijk, de tekst moet onderweg niet tot twijfel leiden. Nu is dat een stuk eenvoudiger geworden met het Knooppuntensysteem (kijk voor uitleg hierover ook op mijn weblogarchief onder juni 2008).

En de toekomst is weggelegd voor routes die op een GPS-navigatieapparaatje zijn te downloaden. Dat is een soort TomTom voor fietsers en wandelaars en het ontwerpen van routes met die nieuwe techniek heb ik me inmiddels ook eigen gemaakt.

Kortom, U hoort en ziet nog van mij, onder andere op deze weblog.

 

 

Raymond Oostwegel, september 2007

 

P.S. Wilt U bijvoorbeeld eens één van mijn routes uitproberen, klik dan http://www.raymondoostwegel.nl/fietsroutesRO.htm .