Recreatief fietsen in Zuid-Limburg en naaste omgeving

 

Als beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg zie ik elke dag de gevolgen van gebrek aan lichaamsbeweging. Ook omdat ik zelf fietsen leuk vind, heb ik dus een sterke motivatie om meer mensen op de fiets te krijgen. Er zijn natuurlijk meer sporten die gezond zijn, denk bijvoorbeeld aan wandelen en zwemmen. Voor die doelgroepen wordt er echter al veel georganiseerd en zijn er tal van verenigingen. Bij fietsen is dat een stuk minder. Ik heb mij o.a. daarom aangesloten bij de groep van actieve leden van de afdeling Maastricht van de Fietsersbond, met als “hoofdmissie” het bevorderen van het recreatief fietsgebruik.

 

Dat bevorderen begint met het ontwerpen en publiceren van voor fietsers aangename en interessante fietsroutes. Daartoe werk ik samen met bekende websites voor fietsers, zoals www.fietsen.123.nl , www.fietsroutes.startpagina.nl en www.gpstracks.nl , maar ook zo nu en dan met de dagbladen “De Limburger” en “Het Limburgs Dagblad”. Uit deze samenwerking zijn enkele leuke themaroutes ontstaan die in deze bladen en zelfs op een kaart van Het Limburgs Landschap zijn gepubliceerd. Als voorbeelden wil ik noemen de Molenroutes en de routes langs Limburgse wijngaarden.

Om het recreatief fietsgebruik te bevorderen helpt onze regio natuurlijk geweldig mee wat betreft natuurschoon en landschappelijke waarden. Terwijl het heuvelachtige karakter de sportieve fietsers juist erg aantrekt, schrikt het de “gemaksfietsers” toch een beetje af. Maar met wat creativiteit en goed zoeken zijn er ook in Zuid-Limburg redelijk vlakke routes te ontwerpen. En ook de techniek komt ons te hulp: er zijn tal van sportief ogende fietsen met elektrische trapondersteuning. Deze zijn niet alleen ideaal voor ouderen maar ook voor minder getrainden als de weg omhoog loopt of de wind weer eens tegen zit.

 

Ik span me dus in - en dat is vaak letterlijk op mijn fiets - om mooie en verkeersarme weggetjes te ontdekken, waarlangs het aangenaam fietsen is en waar ook nog wat interessants te beleven valt. En tot dit laatste reken ik ook een gezellig terrasje. Want als je je flink hebt ingespannen, mag je jezelf best eens verwennen met een heerlijk stukje Limburgse vlaai of een lekker biertje van eigen bodem.

 

Zo nu en dan zal ik in komende afleveringen van deze Weblog enkele mooie fietsroutes nader toelichten en wat meer in detail onder Uw aandacht brengen.

 

Dus stap zelf binnenkort ook eens op de fiets voor één of meer van deze routes, want ik huldig de slogan: “Fietsen in Zuid-Limburg, makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!”

 

 

Raymond Oostwegel, augustus 2007