De Wielewaal

Geler geel dan dat van de Wielewaal bestaat er niet in de Nederlandse vogelwereld.
Hans Dorrestijn beschrijft deze knalgele vogel met pikzwarte vleugels in zijn boek “Dudeljo!” op vaak lyrische wijze. En terecht want het mannetje is een van de mooist gekleurde zangvogels van Nederland. Het contrast tussen het felste geel en het diepste zwart heeft menig vogelaarshart sneller doen kloppen.
Ik had hem nog nooit in mijn eigen omgeving gezien of gehoord, tot nu toe alleen in De Groote Peel en De Hamert in het noorden van onze provincie. Maar dit jaar liet hij zich voor het eerst horen in het Savelsbos.
Ik vond dit zo bijzonder dat ik er een melding van gemaakt heb op de natuursite Waarneming.nl. Hoewel er op deze site tienduizenden meldingen per dag binnenkomen (en niet alleen van vogels) kunnen die gegevens ook een wetenschappelijk doel dienen.
Door de veelheid aan gegevens, tegenwoordig Big Data genoemd, zijn trends in verspreiding of het bedreigd raken van soorten betrouwbaar te volgen.

Wil je weten waar ik het over heb, kijk dan maar eens op: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wielewaal

Daar kun je ook de unieke zang horen die wel wat lijkt op een geluid uit het tropisch regenwoud. En die ook voorkomt in het oude liedje “Kom mee naar buiten allemaal...”.

Zo was ik een keer buiten met een groep vogelaars in De Groote Peel. Opeens hoorden we de Wielewaal en meestal krijg je die dan niet te zien, omdat hij zich in het gebladerte van hoge bomen schuil houdt.
Maar nu kwam hij op vrij korte afstand vóór onze groep langs vliegen. En of dat nog niet genoeg was keerde hij om en kwam van de andere kant weer voorbij vliegen.
Vervolgens herhaalde hij die show nog een keertje. Toen hij voor de vierde keer vóór ons langs was gevlogen en tenslotte tussen de bomen uit het zicht verdween, steeg er een spontaan applaus op uit de enthousiaste groep. Zo spectaculair hadden we dit nog nooit gezien. Wij keken naar hem, maar waarschijnlijk was hij naar ons komen kijken.

Omdat “mijn” Wielewaal erg standvastig blijkt is hij iedere dag als ik op mijn fiets die plek passeer duidelijk te horen. Steeds een onverwacht geluksmomentje.
Wat kan geluk toch simpel zijn!

Raymond Oostwegel

juli 2020