Tips voor de eenzame fietser

 

Als je als fietser gewend bent om samen met je partner tochten te maken, kan daar onverhoopt en soms onverwacht een einde aan komen.
Dat kan bijvoorbeeld door ziekte of een noodlottig ongeval, maar ook om minder dramatische redenen. Denk daarbij aan een echtscheiding, ouderdoms- of andere gezondheidsproblemen, waarbij zelfs een e-bike geen uitkomst meer biedt.

Voor de partner die wel nog kan en wil fietsen blijft er dan vaak niets anders over dan alleen op pad te gaan. Tenzij je natuurlijk een ander fietsmaatje of trainingspartner kunt vinden.

In je eentje fietsen lukt velen nog wel maar de eenzaamheid slaat vooral toe als je afstapt voor een pauze of stopt voor een overnachting als je op fietsreis bent.

Het moeilijkste is als je onderweg aan de lunch in je eentje aan tafel zit en vooral s avonds in een hotel of B&B. Vr je tentje op een camping heb je daar misschien minder last van.

 

Om de tijd te doden tot het eten geserveerd wordt zijn er verschillende methoden:

  1. Je wil absoluut geen contact met anderen: lees dan in een boek of luister naar muziek met je oortelefoontjes in. (Maar deze tip zou ik je persoonlijk niet willen aanraden).
  2. Je wil misschien wel contact: neem je berichten door op je smartphone, check de route voor de volgende dag of bekijk het weerbericht of de Buienradar.
    Je bent wel bezig maar je sluit je niet zo af als in geval A.
  3. Je zoekt bewust contact: kijk tijdens het wachten op een kaart van het land of het gebied waar je doorheen fietst. Dat maakt andere gasten nieuwsgierig, waardoor de drempel om een praatje aan te knopen (voor beide partijen) sterk verlaagd wordt.

 

Hopelijk helpen deze tips een beetje als je onverhoopt in die situatie terecht komt.

Ik heb ze van anderen en door eigen observatie. Want hoe erg het ook is om zonder je partner op de fiets te moeten stappen, helemaal niet meer fietsen is eigenlijk geen optie, omdat je jezelf dan een hoop tekort doet. Denk daarbij aan het verzetten van de gedachten, het verbeteren van de conditie en de gezondheid en het ontdekken van mooie streken en nieuwe mogelijkheden.

Kortom, blijf vooral fietsen!

 

Raymond Oostwegel

Juli 2018