Fietsen in de Groenmetropool

 

Het lijkt wel een contradictio in terminis: een wereldstad in onze regio en dan ook nog groen? Toch bestaat die wel degelijk. Het gebied heeft de oppervlakte van een wereldstad en is inderdaad voor een groot gedeelte groen. Er wonen echter veel minder mensen dan in een normale wereldstad. We hebben het hier over een oude mijnstreek die zich uitstrekt van Beringen in België via Heerlen tot Düren in Duitsland.

Om deze Groenmetropool te kunnen ontdekken zijn er twee grensoverschrijdende toeristische routes uitgezet, de “Groenroute” voor fietsers en de “Metropoolroute” voor automobilisten. Ik wil mij (uiteraard) beperken tot de eerste.

 

De ca. 250 km lange “Groenroute” leidt de fietser door de mooiste natuurgebieden van deze oude Belgische, Nederlandse en Duitse mijnstreek. De route is geschikt als meerdaagse trektocht maar ook om er kleinere stukken van te fietsen. Langs de route liggen meer dan 70 attracties en bezienswaardigheden rondom de thema’s mijnbouw, natuur, kunst en cultuur. Ze zijn te vinden op een speciale gratis auto- en fietskaart (schaal 1 : 65.000): “ROUTEN, HIGHLIGHTS, TIPS en INFO-POINTS”. De kaart is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in de Euregio en staat ook in digitale vorm op de hier beneden genoemde website.

 

De bezienswaardigheden worden ook langs de routes aangeduid op meertalige “Info-Points”, bovendien staan er langs de route aanduidingen die voor fietsers handig zijn, zoals fietscafés, fietsverhuur en logiesmogelijkheden. Maar het aller handigste is dat de hele fietsroute bewegwijzerd is met groene rechthoekige bordjes met de tekst: “fietsroute groenmetropool”. Een groot deel van de route volgt het Fietsknooppuntennetwerk in de drie landen en is dus veelal autoluw.

 

Deze “Groenmetropool”-routes zijn tot stand gekomen via een unieke samenwerking van 25 partners uit de regio Aachen, Parkstad Limburg, de Westelijke Mijnstreek en Belgisch Limburg.

 

Kijk voor meer informatie op: www.groenmetropool.nl

 

Heb je interesse? Ga dan nu of in de toekomst eens fietsen door ons gezamenlijk (mijn)verleden.

 

 

Raymond Oostwegel

Juli 2013