Groene fietsroutes

 

Veel nabije landen hebben ze:

in België heten ze RAVeL’s, in Frankrijk “Voies Vertes”, in Italië “Greenways” en Spanje “Vías Verdes”, maar hier in Nederland is het belang van een lange auto- en motorvrije fietsroute voor het toerisme nooit goed doorgedrongen. De Lange Afstandsroutes van het LF-netwerk gaan vaak over autovrije wegen en ook delen van het Fietsknooppuntennetwerk zijn autovrij, maar dat zijn meestal korte trajecten.

Voor de langere autovrije fietsroutes moet je dus in het buitenland zijn. Vaak worden die aangelegd over het tracé van een opgeheven spoorweg of over een voormalig jaagpad langs een kanaal of rivier. Een voordeel van dit soort trajecten is dat ze meestal erg vlak zijn in een verder heuvelachtig landschap.

 

Het dichtstbijzijnde voorbeeld in onze regio is de “Ligne 38”, een voormalig spoorlijntje tussen Luik en Plombières, dat nu tussen Vaux-sous-Chèvremont en Hombourg ingericht is als wandel-, fiets en ruiterroute. Helaas is een groot deel onverhard en daardoor ongeschikt voor racefietsen. Vier van mijn wandelroutes gebruiken dit tracé, zie: www.raymondoostwegel.nl/Harry.htm,  het zijn Route 19, 20, 24 en 25.

 

Ook dichtbij ligt de Belgische RAVeL no. 1 (Oost) van Ternaaien (bij de sluis) ten zuiden van Maastricht naar Namen, deze is wel geschikt voor racefietsers. Kijk voor meer info op: http://www.gpscyclingtour.be/oude-spoorwegroutes/ravel-fietsroutes-w/ravel-1-lanaye----charleroi.html

 

Met de vakanties in het vooruitzicht is het de moeite waard in het buitenland naar dit soort “groene fietsroutes” te zoeken. Dat kan op een detailkaart van de omgeving, die meestal bij de plaatselijke VVV te krijgen is, maar ook op Internet.

Voor Frankrijk staan ze op: http://www.voiesvertes.com/ ,

voor Spanje op: http://www.viasverdes.com/ViasVerdes

en voor Italië: http://www.greenwaysitalia.it/

 

 

Veel autovrij fietsplezier gewenst!

 

Raymond Oostwegel, juli 2011