Fietsrouteplanners

 

In het noorden van ons land bestaan ze al een tijdje: routeplanners “van deur tot deur” die speciaal voor fietsers zijn ontworpen. Ze kennen niet alleen de fietspaden en andere weggetjes waar auto’s niet mogen komen, ze kunnen ook met keuzecriteria voor een te plannen route rekening houden. Vooral de fietsrouteplanners van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner) zijn in dit opzicht ideaal. Je kunt kiezen tussen maar liefst zeven verschillende keuzeprofielen (kortste route, natuurroute, autoluwe route, racefietsen, sociaal veilige route, recreatieve route en makkelijk doorfietsen).

 

De provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben de opdracht voor een vergelijkbare routeplanner kortgeleden verstrekt. Omdat het nog wel even zal duren voordat deze klaar is, kunt U zich intussen al redelijk behelpen met de recreatieve fietsrouteplanner van de Fietsersbond en het Landelijk Fietsplatform. Deze planner berekent Uw fietsroute niet van deur tot deur maar van fietsknooppunt naar fietsknooppunt. Ook is het mogelijk via de Landelijk Fietsroutes (LF-netwerk) te rijden of een combinatie van beide. De kaarten van deze recreatieve planner houden echter bij onze landsgrenzen op.

Wel grensoverschrijdend is de mooie Belgische fietsrouteplanner die ook via de inmiddels welbekende fietsknooppunten in België, Zuid-Nederland en een stuk van Duitsland werkt: www.fietsnet.be/routeplanner.

Het voordeel van geplande fietsroutes via knooppunten of het LF-netwerk is dat ze onderweg goed bewegwijzerd zijn en dat ze meestal over rustige wegen lopen.

 

Minder nauwkeurig werken de fietsrouteplanners van de ANWB: http://route.anwb.nl/routeplanner (vink “fiets” aan en “auto” uit) en die van Falk Nederland: www.falk.nl. Meestal klopt de berekende route wel, maar soms stuurt deze U over onverharde weggetjes die met een fiets moeilijk begaanbaar zijn (vooral hier in het heuvelachtige Zuiden).

Experimenteer maar eens met Uw dagelijkse woon-werkroute of een andere route die U vaak fietst. Soms levert dat leuke verrassingen op en kan het tot meer afwisseling en groter genoegen van het fietsen leiden en daar is het in deze weblog allemaal om te doen…

 

 

Raymond Oostwegel, juli 2010