Het witte goud (met 16 fietsroutes)

 

“De Koningin der Groenten” of “Het Witte Goud” worden ze genoemd, de asperges.

Een typische voorjaarsgroente, die in dit jaargetijde ook het lekkerste smaakt. En dan vooral van de “volle grond” of misschien moeten we nu ook zeggen “van de koude grond”. Want om ze zo vroeg mogelijk te kunnen aanbieden (en dus tegen een hoge prijs), worden ze tegenwoordig op gronden geteeld, die met ondergrondse warmwaterslangen kustmatig opgewarmd worden!

Eigenlijk moet je het “witte groente” noemen, want asperges horen zo wit mogelijk te zijn. Je eet in feite de minstens drie jaar oude scheuten van een struikachtige plant die nog niet boven de grond zijn uitgekomen. Komen ze wel met het daglicht in aanraking dan worden de punten al snel groen. Ze worden daarom geoogst als ze net of nog net niet boven de grond zijn uitgekomen en dus nog “maagdelijk wit” zijn.

Asperges worden geteeld op zanderige bodem die ook wat lichte rivierklei bevat. De beste gronden liggen in Noord- en Midden-Limburg en daar komt ook de beste kwaliteit (“ter wereld”) vandaan.

 

In deze mooie streek zijn 16 speciale fietsroutes ontworpen: “Routes des Asperges”. Deze routes, variërend van 26,5 tot 51,5 km, zijn uitgezet op basis van het bekende Fietsknooppuntensysteem en dus gemakkelijk te volgen.

Ook zijn er in het aspergeseizoen, dat van de derde donderdag in april tot St.-Jan (24 juni) loopt, speciale arrangementen die ondernemers langs of in de buurt van de fietsroutes aanbieden.

 

Kortom er valt daar veel te genieten. Veel informatie is dan ook te vinden op: www.lekker-genieten.nl. Klik voor de speciale fietskaart “Route des Asperges 2007” hier.

 

Smakelijk fietsen!

 

 

Raymond Oostwegel, mei 2009