Een route volgen zonder beschrijving

Vroeger kon je een wandel- of fietsroute alleen volgen als je een uitvoerige beschrijving van de route op papier had.
Als voorbeeld één van mijn allereerste fietsroutes: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5134890/racefietsroute/zwerven-door-het-land-van-herve-b

Maar nu vinden fietsers en wandelaars het niet prettig om heel vaak op een papier te moeten kijken om te weten hoe je verder moet. Men wil om zich heen kunnen kijken en van het landschap en de bezienswaardigheden kunnen genieten.
En dat kan tegenwoordig heel goed met de moderne hulpmiddelen die ons daarvoor ter beschikking staan.

Als eerste van die hulpmiddelen kwamen de GPS-apparaten, ontwikkeld voor het leger, ook ter beschikking voor particulieren. Bekende merken zijn Garmin, Mio en TomTom.
In het begin waren die toestellen niet erg gebruiksvriendelijk en moest je een cursus volgen om er mee om te kunnen gaan.
Dat is nu gelukkig heel anders, ook omdat veel mensen de bediening al kennen van de navigatie-apparatuur voor auto’s, zoals de bekende TomTom.
Ook Google Maps heeft daar zeker toe bijgedragen.

In bijna alle moderne smartphones zit nu ook een GPS-ontvanger ingebouwd waardoor ook deze apparaten heel geschikt zijn om er een route mee te volgen.
Het enige nadeel is dat de accu snel leeg loopt als je online gaat navigeren.
Daar zijn twee oplossingen voor:

1. Je kunt vaak de route thuis op je smartphone downloaden waardoor je die later off-line in het terrein kunt volgen. Dat kost aanmerkelijk minder accu-energie.

2. Je kunt je smartphone aan een power-bank koppelen, dat is een reserve accu of hem onderweg bijladen met een zonnepaneeltje op je fiets of rugzak. Ook een koppeling aan je fietsdynamo of aan de accu van je e-bike behoort tot de mogelijkheden.

Doordat je de route gedownload hebt op je GPS-apparaat of je smartphone kun je de route nu volgen zonder dat je een gedetailleerde bijschrijving erbij nodig hebt.
Gewoon met het pijltje op de route blijven en zo nodig inzoomen als er, bijvoorbeeld in de bebouwde kom, veel afslagmogelijkheden zijn.
Het downloaden van een route is op iedere routewebsite duidelijk beschreven en bij sommige (zoals uit het “Overzicht” bij RouteYou) kun je de route heel gemakkelijk op je smartphone zetten met een QR-code.

Bij veel routesites kun je de “onderliggende” kaart nog aan je behoeftes aanpassen, zo kun je bij RouteYou kiezen uit: hun eigen kaart, OpenStreetMap, Topografische kaart, OpenCycleMap, OpenWalkMap en de diverse knooppuntenkaarten.
Met deze laatste kun je ook een route volgen zonder beschrijving of hulp van een GPS-apparaat of smartphone.
Bij de meeste sites kun je een afdruk van de knooppuntennummers maken op een smalle strook voor op je framebuis of op een passend kaartje voor in een speciale houder op je stuur.

Tot slot enkele bekende sites met routes:

https://www.routeyou.com/nl-nl

https://www.komoot.nl/

https://blog.strava.com/nl/routes/

Een routeplanner met veel mogelijkheden binnen Nederland: https://routeplanner.fietsersbond.nl/ (kijk daarvoor onder: + meer opties)

En speciaal voor Fietsknooppunten in Nederland en België: https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx

Zoek je alleen naar wandelroutes dan is dit een hele bekende voor Zuid-Limburg en de verre omgeving: https://wandelgidszuidlimburg.com/
Wil je toch ook altijd een gedetailleerde routebeschrijving op papier dan is dat bij alle routes van deze laatste site ook mogelijk.

Ook toeristische organisaties, zoals Visit Zuid-Limburg en de ANWB bieden heel wat recreatieve routes aan. En dan zijn er nog de gespecialiseerde sites in bijvoorbeeld MTB-routes ( https://www.mtbroutes.nl/ ) en Ruiterroutes ( https://www.buitenrijden.nl/ )

En als laatste nog een TIP: als je een kaart hebt van de omgeving van de te volgen route neem die dan ook altijd mee. Je accu of batterij kan plotseling opraken of de GPS- of GSM-verbinding kan ook wel eens wegvallen of beperkt zijn.
Bovendien kun je je met behulp van een “ouderwetse” kaart ook vaak beter oriënteren in een onbekende omgeving.

Veel plezier gewenst op de vele routes die op Internet te vinden zijn,

Raymond Oostwegel
April 2022

P.S.: En dit zijn mijn eigen websites met fiets- en wandelroutes:

https://www.routeyou.com/nl-nl/user/view/275574/raymond-oostwegel

http://www.raymondoostwegel.nl/