Een verborgen parel in het Land van Herve (met 1 fiets- en 2 wandelroutes)

 

In het in mijn weblog van februari 2012 beschreven Land van Herve ligt een prachtige plek: Bolland.

Het plaatsje is genoemd naar het riviertje dat er doorheen stroomt. Het wordt voor het eerst beschreven in 1221 onder de naam Bolan.

Sindsdien heeft het een lange geschiedenis doorgemaakt en hebben er enkele bekende adellijke families geleefd, die ook relaties hadden met onze contreien. Bijvoorbeeld: Van Houffalize, Van Brandenberg, Van Eynatten, Van Berlo en Groesbeek.

Ze woonden op het prachtige kasteel dat nu in het bezit is van baron Adolphe de Royer de Dour de Fraula. Rond het kasteel ligt een mooi park en ernaast ligt een opmerkelijke versterkte boerderij (“Ferme fortifiée”). Achter het kasteel is een mooi kerkje te bewonderen uit 1717 met prachtig houtsnijwerk gemaakt door Luikse meubelmakers.

Vanwege het waardevolle interieur is de kerk alleen nog geopend rond de missen, meestal op zondagmorgen.

Verder is in de nabije omgeving een prachtige kapel uit 1707 zeker een bezoekje waard: “La Chapelle de Noblehaye”. Een pelgrimskapel gewijd aan Maria die op die plek verschenen zou zijn in de gedaante van een wit stenen beeldje in de holte van een eik.

Kijk voor meer informatie en foto’s op: http://www.herve.be/fr/p/bolland

of: http://www.paysdeherve.be/nl/decouvertes-et-loisirs/sites-remarquables/kasteel-van-bolland-herve

 

Ik heb vanuit Bolland twee wandelingen uitgezet, van 5 km en van 8 km.

De 5 km-route gaat langs de Chapelle de Noblehaye en de 8 km is een natuurwandeling met prachtige vergezichten. Deze laatste route volgt een 8-vormige lus en is in te korten tot 3,5 km door alleen de eerste helft te lopen. Beide wandelingen staan met hun extra informatie op: www.raymondoostwegel.nl/Harry.htm (wandeling no. 26 en no. 27).

 

Ook heb ik een fietstocht beschreven naar Bolland. De totale lengte heen en terug bedraagt 56 km en de route is met alle extra’s te vinden op: www.raymondoostwegel.nl/fietsroutesb.htm (route no. 45).

 

Geniet van Bolland en zijn ligging in een prachtige omgeving!

 

Raymond Oostwegel

april 2012