Wandelen met stokken

 

Aanstellerij of nuttig?

 

Een jaar of tien geleden begon het en binnen een paar jaar was het een echte rage: nordic walking oftewel wandelen met twee lichtgewicht stokken (poles).

In het begin was het wel even wennen, die wandelaars leken wel langlaufers maar dan zonder sneeuw en latten. Dat leidde ook nog wel eens tot quasi-grappige opmerkingen van andere wandelaars zonder stokken.

Nu is die hype een beetje voorbij en hebben de gelegenheidswandelaars hun stokken op zolder of op Marktplaats gezet.

De meer sportieve wandelaars, die wel duidelijk de voordelen ontdekt hebben, zijn blijven wandelen met hun stokken. Als voordelen zijn o.a. te noemen:

  • met twee stokken wandel je in een optimale houding (meer rechtop) en je gebruikt veel meer spieren, omdat de armen en schouders ook behoorlijk meewerken;
  • daardoor is nordic walking ook beter als conditietraining dan gewoon wandelen, bovendien ligt de snelheid iets hoger dan zonder stokken;
  • doordat je twee stokken in je handen hebt loop je stabieler en is de kans op uitglijden of vallen een stuk kleiner;
  • ook voor mensen met overgewicht of een lichte fysieke beperking geeft het wandelen met stokken meer mogelijkheden dan zonder;
  • bij bergafwaarts wandelen worden je gewrichten (vooral je enkels, knieën en heupen) veel minder belast dan bij afdalen zonder stokken.

De conclusie kan dan ook luiden dat nordic walking zeker nuttig is.

 

Ik adviseer je een paar lessen te nemen om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Je kunt die namelijk niet uit een boekje leren, omdat je door een deskundige instructeur op je fouten gewezen moet kunnen worden.

Schaf pas na die lessen eigen stokken aan en laat je hierbij adviseren door je instructeur. Stokken uit één stuk zijn het lichtst en dus het comfortabelst. Uitschuifbare stokken zijn zwaarder maar weer handiger te vervoeren als je ze mee op reis wil nemen, ze passen ingeschoven gemakkelijk in een koffer.

Tot slot zijn ook rubber “voetjes” (om over de punten te schuiven) een aanrader: op verharde wegen geeft dat geen getik en heb je met die voetjes meer afzetsteun.

 

Lessen kun je nemen bij: www.nordicwalkinglimburg.nl (zij geven op verschillende locaties lessen en organiseren ook regelmatig wandelingen en reizen).

Ook is het mogelijk lessen te nemen bij “Rocca Sport & Adventure” in Gulpen, kijk daarvoor op: www.nordicwalkingheuvelland.nl .

 

 

Veel plezier ermee, zelf zou ik nooit meer zonder willen!

Raymond Oostwegel

april 2011