Fruit begint met bloesem (met wandel- en fietsroute)

 

Eijsden en Margraten gaan zich samen met de Belgische buurgemeenten Voeren en Vis presenteren als fruitregio.

Om het toerisme in deze streek te bevorderen is het project Met Fruit erop Uit opgezet. Speciale wandel- en fietsroutes zullen bezoekers niet alleen langs fruittelende en fruitverwerkende bedrijven leiden, maar ook langs cultureel erfgoed. Men wil hierbij speciale aandacht besteden aan oude fruitrassen.

 

De vier gemeentes werken samen met de Stichting IKL, het Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren en Staatsbosbeheer. En van de gezamenlijke doelstellingen is het terugbrengen van hoogstamboomgaarden in het landschap van de beide Limburgen.

 

De tweede helft van april is meestal de mooiste tijd om van de fruitbloesems te genieten. Het lijkt wel of de boomgaarden dan vol staan met enorme bloemboeketten. De zachte geuren van de bloesems brengen je in opperbeste lentestemming.

 

 

Hoe herken je de verschillende hoogstambomen? Nou dat is heel eenvoudig: kersenbomen hebben een schors met horizontale ringen rond de stam. Perenbomen hebben een kruin die de vorm heeft van een (hangende) peer en appelbomen hebben een kruin met de vorm van een appel (op de foto staan kersenbomen).

De kersenbomen bloeien het eerst, dan de peren- en als laatste de appelbomen. Kersen- en perenbloesem zijn wit, appelbloesem is lichtroze.

 

Om van deze bloesempracht te voet te genieten is Dn Driej vanuit Gronsveld een mooi wandelrondje (van 8 km). Klik hier voor meer informatie en hier voor de GPS-track.

 

Wil je vanuit Maastricht per fiets een mooie bloesemroute rijden (van 41 km), klik dan hier voor een routebeschrijving, hier voor de GPS-track en hier voor een kaart.

 

 

Raymond Oostwegel, april 2009