Hoe hou ik het vol?

 

Hoe maak ik van regelmatig bewegen een gewoonte?

Misschien een goed moment om hier even bij stil te staan nu de goede voornemens meestal wat beginnen weg te zakken.

 

Het advies om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen (zie: http://www.30minutenbewegen.nl/index.php) is best moeilijk op te volgen en vooral blijvend vol te houden, zeker bij slecht weer of in de winter. Dit volhouden kan het beste bereikt worden door het half uurtje bewegen tot één of meer vaste onderdelen van ons dagprogramma te maken.

Het gemakkelijkst is om er maar meteen ’s ochtends mee te beginnen, dat zorgt meteen voor een positief gevoel na het ontwaken. De eerste 15 minuten heb je al te pakken door mee te doen met het TV-programma “Nederland in Beweging” van Omroep MAX, ’s morgens op Nederland 1 (op weekdagen om 6.45 u. met een herhaling om 9.15 u., op zaterdag om 8.45 u. en op zondag om 8.10 u.).

Het zijn verantwoorde oefeningen voor jong en (niet al te) oud.

 

Het resterend kwartiertje kan gemakkelijk ingevuld worden door te voet of op de fiets de dagelijkse boodschappen te gaan doen. In twee fietstassen of een kratje vóór of achterop de fiets past meer dan je denkt, in ieder geval veel meer dan een gezin in één dag op krijgt. Kijk voor meer informatie op de betreffende folder van De Fietsersbond, klik daarvoor hier. 

Als je een hond hebt, gaat dat extra kwartiertje al helemaal vanzelf (zoals in het bekende liedje: “wie laat wie nu uit?”).

 

Woon je binnen fietsafstand van je werk, probeer dan minstens 2 x per week op de fiets naar je werk te gaan, zoals dat gepropageerd wordt in het project “Rij 2 op 5”. Is de afstand net iets te groot voor een gewone fiets, overweeg dan de aanschaf van een fiets met elektromotor. Ook die is vaak fiscaal vriendelijk aan te schaffen via de werkgever.

Kijk voor meer informatie over fietsen naar je werk op: http://www.fietsersbond.nl/fietsen-naar-het-werk

 

Hou je niet zo van wandelen en fietsen of zijn er hiervoor andere belemmeringen, ga dan minstens twee keer per week een uurtje zwemmen of naar een fitnesscentrum. Door een abonnement te nemen maak je er vanzelf een gewoonte van en vaak is dat ook een stuk goedkoper dan betalen per keer.

Die gewoonte daar gaat het om: de bewegingsmomenten moeten een vast onderdeel worden van je dag- of weekprogramma. Dan gaat regelmatig bewegen vanzelf, tenslotte weet je niet meer beter en dan is je doel bereikt!

 

Succes ermee!

 

Raymond Oostwegel

maart 2012