EEN VERBORGEN SCHAT

De Ronald McDonald Kindervallei in Houthem

 

In mijn geboortedorp Houthem – St. Gerlach staan twee culturele juweeltjes:

Het ene is de ruim 280 jaar oude Sint Gerlachuskerk. Vanwege zijn unieke wand- en plafondfresco’s bezet deze kerk een hoge plek op de lijst van cultuurhistorische Rijksmonumenten.

Het andere juweel is een heel modern gebouw en staat nog niet zo lang in Houthem, waardoor het bij velen nog niet bekend is en daarom nog niet ten volle wordt gewaardeerd. Ik bedoel de door de Oostenrijkse schilder en architect Hundertwasser ontworpen Kindervallei, ook bekend als de “Regenboogspiraal”.

De Ronald McDonald Kindervallei is een vakantieoord voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking samen met hun ouders, broertjes en zusjes. Daarnaast kunnen ouders waarvan het kind revalideert bij Adelante kinderrevalidatie, zorg en wonen (het voormalig Franciscusoord) of waarvan het kind in het ziekenhuis verblijft, logeren in de gastenkamers. De Kindervallei is tevens een leerwerkomgeving voor mensen met een beperking.

De Kindervallei is gelegen in de mooie natuur van het Geuldal en ligt ook vlak bij rivier de Geul. De architect heeft het gebouw zodanig ontworpen dat het vloeiend van hoog naar laag in de natuurlijke omgeving overgaat. Dit wordt bereikt door de unieke spiraalvorm. Het gebouw is extra aantrekkelijk voor de kinderen vanwege de vrolijke regenboogkleuren.

 

 

Ook de inpandige architectuur is heel bijzonder en beantwoordt aan de uitgangspunten van de antroposoof Rudolf Steiner, ook een Oostenrijker.

Het gebouw is dus van binnen en van buiten een architectonisch hoogstandje en verdient volgens mij meer aandacht binnen de culturele trekpleisters van onze regio.

 

Een rondleiding kan ik U dan ook van harte aanbevelen.

De Ronald McDonald Kindervallei biedt de mogelijkheid een complete rondleiding te verzorgen door gekwalificeerde vrijwilligers c.q. gidsen. Men bekijkt het Hundertwasser gebouw van binnen en van buiten, verneemt interessante achtergrondinformatie over deze architectuur en ziet de vakantiemogelijkheden die het gebouw biedt aan kinderen met een beperking, samen met hun familie. Tevens kan men genieten van een smakelijke kop koffie/thee met een stuk Limburgse vlaai. De kosten van dit arrangement bedragen € 10,00 per persoon. Een groot gedeelte van deze opbrengst gaat natuurlijk naar dit goede doel, om vakantie voor kinderen met een beperking mogelijk te maken.

Een bezoek voor groepen tot 12 personen is te bespreken via de VVV Maastricht (tel.: 043 - 325 21 21) of VVV zuid Limburg (tel.: 043-609 85 00). Grotere groepen kunnen contact opnemen met de Kindervallei, telefonisch via nummer 043-604 92 50 of per mail via reservering@kindervallei.nl

De rondleidingen vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag om 14.00 uur en op zaterdag om 13.00 uur.

 

Kijk voor de meest recente informatie op: www.ronaldmcdonaldkindervallei.nl

 

N.B.: Vrije wandelingen op het terrein zijn i.v.m. de privacy van de gasten niet mogelijk.

 

 

Raymond Oostwegel

maart 2011