Drieje” in het “Savelsrijck (met wandelroute)

 

Toen Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad een prijsvraag uitschreef voor een naam voor de nieuw te vormen fusiegemeente van Eijsden en Margraten, heb ik “Savelsrijck” ingestuurd en daarmee gewonnen. Deze naam verwijst naar het Savelsbos dat middenin de nieuwe gemeente komt te liggen en naar Rijckholt, de plek waar 6.000 jaar geleden de eerste bewoners van deze streek vuurstenen delfden en deze zodanig bewerkten dat ze als werktuigen of wapens gebruikt konden worden. De eerste primitieve vorm van industrie en handel in deze streek. (Binnenkort kunt U meer hierover lezen in één van mijn volgende weblogs).

 

Als de fusie tussen Eijsden en Margraten tot stand komt is het nog maar de vraag of “Savelsrijck” ook als nieuwe gemeentenaam gekozen wordt. In ieder geval is het een toepasselijke aanduiding van de prachtige streek tussen Eijsden en Margraten met het Savelsbos, een van de mooiste hellingbossen van Nederland, als voornaamste publiekstrekker.

 

In dit Savelsrijck is kort geleden door heemkundevereniging “Grueles” in samenwerking met de Provincie Limburg, Staatsbosbeheer, het IKL en de gemeente Eijsden, een prachtige wandelroute uitgezet. De naam die aan deze gemarkeerde route gegeven is luidt: “D’n Driej”, het Gronsvelds dialectwoord voor ommetje. “Drieje” betekent namelijk een ommetje maken. De route is 8 km lang en voert U door en langs het eerder genoemde Savelsbos en de aangrenzende weilanden en fruitboomgaarden. Hier en daar staan zitbanken om van de prachtige vergezichten te kunnen genieten.

Het start- en eindpunt ligt vlak bij de rotonde aan de noordkant van Gronsveld (langs de Rijksweg). Bij het informatiebord ligt een kleine parkeerplaats, maar er is een extra parkeermogelijkheid, ook voor fietsen, op het Kerkplein van Gronsveld.

Kijk op www.grueles.nl/driej.html voor alle informatie over het prachtige ommetjeD’n Driej”.

 

 

Raymond Oostwegel, maart 2009