Is zonnestroom een goede investering?

 

Hoe werkt het?

Je hebt twee soorten systemen die zonne-energie benutten: zonnecollectoren en zonnecellen. De eerste bevatten dunne buisjes waardoor water gepompt wordt dat door de zonnestralen verwarmd wordt. Dit warme water kan worden opgeslagen in een boiler voor later gebruik. Het is dus een waterverwarmingssysteem.

Zonnecellen bestaan uit silicium en zetten zonne-energie in elektriciteit om (gelijkstroom). Vele zonnecellen samen vormen een zogeheten zonnepaneel dat je op je dak kunt monteren. Hoe groter het oppervlak hoe meer stroom je kunt opwekken.

 

Hoe wordt de zonne-energie opgeslagen?

Bij zonnecollectoren kun je dus het verwarmde water dat niet meteen gebruikt wordt opslaan in een boiler. Zonnepanelen leveren elektrische stroom en om die in het groot op te slaan zijn ingewikkelde systemen nodig. Kleinschalige opslag, bijvoorbeeld bij tuinlampen, vindt plaats in accu’s. Maar als eigenaar van zonnepanelen heb je dat opslagprobleem eigenlijk niet. Je levert de opgewekte stroom namelijk gewoon terug aan het elektriciteitsnet. Daarvoor moet de opgewekte gelijkstroom door middel van een omvormer eerst omgezet worden in wisselstroom.

Als je een ouderwetse elektriciteitsmeter hebt, zie het telwerk teruglopen als de zon schijnt. Bij modernere meters heb je een apart telwerk, waarop je kunt aflezen wat je teruglevert aan het net.

 

Is het een goede investering?

Behalve dat je goed bezig bent voor het milieu, je wekt immers groene stroom op zonder vervuiling te veroorzaken, is het ook goed voor je portemonnee.

Prijspeil 2013 kost een standaard zonnepaneel van 100 x 165 cm minder dan € 500,00 (inclusief montage en omvormer). Met de huidige energieprijzen kun je hiermee voor ca. € 50,00 per jaar aan stroom opwekken. Dus grofweg een financieel rendement van 10%. Je moet wel nog zo’n 4% aftrekken voor afschrijving (de panelen gaan 25 à 30 jaar mee, maar de omvormer minder lang). Maar dan resteert er – ook zonder subsidie – nog altijd een rendement dat 2 tot 3 x zo hoog is als dat op een spaarrekening bij de bank.

Vorig jaar gaf de Provincie Limburg € 1000,00 subsidie per woning en de Rijksoverheid € 650,00. Deze “potjes” zijn momenteel weer leeg, maar subsidie op zonnepanelen zal wel weer voortgezet worden. Echter niet in België, daar is men gestopt, omdat het installeren van zonnepanelen nu ook al rendabel is zonder subsidie.

Als je minder teruglevert dan je zelf verbruikt, krijg je altijd dezelfde prijs voor de terug geleverde stroom die je zelf ook betaalt. Er is nu nog een wettelijke regeling van kracht die de energiemaatschappijen verplicht de terug geleverde stroom, tot een maximum van 5.000 kWh (= kiloWattuur) per jaar, tegen de verkoopprijs te vergoeden. Daarboven wordt de vergoeding slechts een fractie van die prijs.

 

Wat levert één paneel op?

De opbrengst is afhankelijk van het soort paneel (monokristallijn silicium is wat duurder, maar levert ook iets meer stroom dan polykristallijn silicium) en de ligging (het meest gunstig is op het zuiden en onder een hoek van ca. 35 graden).

Grofweg levert één standaardpaneel minimaal 200 kWh per jaar op. Als je bijvoorbeeld 3.000 kWh per jaar verbruikt en je laat 12 panelen leggen, dan wek je dus ongeveer 80% van je eigen gebruik op (= 2.400 kWh).

 

Zelf heb ik afgelopen zomer zonnepanelen op een gedeelte van mijn dak laten leggen en de resultaten stellen mij niet teleur. Verwacht niet te veel rendement als de zon niet schijnt, door daglicht wordt er weliswaar ook stroom opgewekt maar dat zet geen zoden aan de dijk. Een heldere hemel met felle zon is het beste en dat kan ook in de winter vaak genoeg voorkomen.

 

Kortom: ook in Nederland is het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen rendabel. Laat je wel goed adviseren door een professioneel en ervaren installatiebedrijf. De keuze tussen mono- en polykristallijne cellen is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de hellingshoek van je dak.

 

Kijk voor meer informatie o.a. op: http://www.milieucentraal.nl/thema's/thema-1/energie-besparen/zonnepanelen/

 

Nog een laatste tip: de omvormer maakt een zoemend geluid dat harder wordt naarmate er meer stroom wordt opgewekt. Hoe harder hij zoemt hoe meer je dus verdient, maar laat het apparaat toch maar ergens buiten gehoorafstand ophangen.

Als alles geïnstalleerd is heb je er verder geen omkijken meer naar en kun je, net zoals ik, zeggen: laat het zonnetje nu maar schijnen!

En tot slot: het gezegde “voor niets gaat de zon op” geldt niet meer als je panelen op je dak hebt.

 

 

Raymond Oostwegel

Februari 2013